Начало / Актуални теми / Какви видове вирусен хепатит има?

Какви видове вирусен хепатит има?

ное. 7, 2014

Вирусният хепатит е инфекциозно заболяване, което се причинява от различни вируси. Основните прояви на заболяването са свързани с възпалителното увреждане на черния дроб.

Различават се следните видове вирусни хепатити:

 • Хепатит А

Причинителят на хепатит А е хепатитен А вирус (HAV). Той представлява РНК- вирус, който е много устойчив във външната среда. Хората се заразяват с този вид хепатитен вирус при контакт със замърсена храна или вода. Хепатит А е познат още като болестта на мръсните ръце. Той представлява остра инфекция, която няма тенденцията да хронифицира и обикновено преминава без усложнения за здравето на пациентите. Заболелите се възстановяват за около 2-3 месеца след заразяване. Срещу тази форма на вирусен хепатит има създадена ваксина. По-честите симптоми на пациентите с хепатит А са:

 • потъмняване на урината
 • развитие на жълтеница
 • покачване на телесната температура
 • отпадналост
 • безапетитие, гадене
 • избледняване на изпражненията.

 

 • Хепатит Б

Вирусът на хепатит Б се пренася чрез кръв, чрез полов контакт и от майка на дете. Обикновено заболелите се възстановяват след около 6 месеца, но в някои случаи заболяването може да хронифицира. Хроничният хепатит Б се лекува с комбинация от антивирусни медикаменти. Като цяло симптомите на пациентите с остър хепатит Б, не се различават значително от тези при пациентите с хепатит А. Срещу хепатит Б има създадена ваксина.

Обикновено отначало пациентите започват да се оплакват от липса на апетит, коремна болка, гадене и повръщане. След това се развива жълтеница, покачва се и телесната температура. Някои от пациентите се оплакват от ставни болки.

 • Хепатит Ц

Хепатит Ц се причинява от хепатитен Ц вирус (HCV). Заразяването става основно чрез контакт със заразена кръв, по-рядко при сексуален контакт и от майка на дете по време на раждане. В началото забоялването започва остро, след което хронифицира. При болшинството от заразените заболяването протича като хронична форма.

Много често вирусният хепатит Ц започва незабелязано и се проявява с грипоподобни симптоми. Пациентите могат да се оплакват още от болезненост в ставите, мускулни болки, липса на апетит, гадене, диария. Въпреки, че жълтеницата е един от основните симптоми на вирусните хепатити, при хепатит Ц може да не се развие жълтеница. Срещу тази форма на вирусен хепатит няма все още разработена ваксина.

 • Хепатит Д

Вирусът на хепатит Д е много интересен, защото не може да атакува пациентите, освен ако не са предварително заразени с вируса на хепатит Б. Той също се разпространява чрез кръв или по време на сексуален контакт със заразен човек.

 • Хепатит Е

Този вид хепатит много наподобява по протичане и симптоматика на хепатит А. Но той протича по-тежко и може да има много сериозни последствия, ако бременни жени се заразят с него. Той е разпространен в развиващите се страни. Няма все още разразботена ваксина, но избягването на консумация на съмнителни храни или пиене на вода от неподходящи водоизточници може да ви предпази от заразяване.

 • Хепатит Ж

За съществуването на този вид хепатит все още се водят много спорове и учените не са получили достатъчно данни за неговият начин на разпространение и характерни симптоми.

Прочетете за:
Видове хепатит – вирусен, автоимунен, алкохолен хепатит
Остър вирусен хепатит – причинители
Остър вирусен хепатит – симптоми, диагноза, лечение