Начало / Актуални теми / Киста – какво представлява? Причини, симптоми

Киста – какво представлява? Причини, симптоми

фев. 12, 2024

киста

Киста се нарича затворена торбовидна структура, която е изпълнена с течност, полутвърда материя или газ. Може да се развие в почти всяка тъкан, включително кожа, яйчници, бъбреци, черен дроб, млечна жлеза, кости и други органи.

Има много различни видове кисти. Повечето от тях са доброкачествени образувания, но се срещат и злокачествени. Размерите на кистите варират от микроскопични до много големи, които могат да притиснат и изместят вътрешни органи.

Какви са причините за образуване на киста?

Причините за поява на кисти могат да са различни в зависимост от вида на кистата и къде в тялото се образува. Някои общи фактори, които допринасят за образуването на кисти, включват:

 • запушване на канали или жлези

При запушване на канали или жлези в тялото се нарушава правилното изтичане на секрети и често се образуват кисти. Това може да се случи поради възпаление, инфекция или други фактори.

 • клетъчна пролиферация

В някои случаи кистите се развиват в резултат на абнормен клетъчен растеж или пролиферация в тъкан или орган. Това може да се случи в резултат на генетични фактори, хормонални промени или други основни състояния.

 • генетични фактори

Някои генетични заболявания могат да предразположат хората към образуване на кисти. Бъбречната поликистоза и синдромът на поликистозните яйчници са примери за генетични заболявания, свързани с кисти.

 • травма

Физическо нараняване или травма на определена област на тялото понякога може да доведе до образуване на кисти. Например, повтарящ се стрес или нараняване на ставите или сухожилията може да допринесе за образуването на ганглийни кисти в близост до тези структури.

 • паразити

Понякога кисти се развиват поради паразитна инфекция. Например, кучешката тения причинява ехинококови кисти в различни органи, най-често в белия дроб и черния дроб

 • хронични възпалителни заболявания

При възпаление на тъканите, те могат да произведат излишна течност или да се развият цикатрикси, което може да е предпоставка за образуване на кисти. Състояния като панкреатит или възпалително заболяване на червата могат да повишат риска от развитие на кисти в панкреаса или съответно в червата.

 • хормонален дисбаланс

Хормоналният дисбаланс при синдрома на поликистозните яйчници може да допринесе за образуването на кисти на яйчниците. Хормоналните промени по време на пубертета, бременността или менопаузата също могат да увеличат риска от развитие на определени видове кисти.

Какви са симптомите на киста?

Симптомите могат да варират значително в зависимост от размера и местоположението на кистата. По-голямата част от малките кисти протичат безсимптомно и се откриват случайно по време на образни изследвания по друга причина. Големите кисти могат да изместят или компресират съседни органи, да нарушат функцията на органа, в който се намират, например бъбрек, черен дроб, панкреас.

Ето някои често срещаните симптоми, свързани с кисти:

 • бучка или подуване

Един от най-честите симптоми на киста е наличието на осезаема бучка или подуване на мястото на кистата. Това може да бъде особено забележимо, ако кистата е разположена точно под кожата или в повърхностна тъкан.

 • болка или дискомфорт

В зависимост от местоположението и размера на кистата, тя може да причини болка или дискомфорт, особено ако притиска близките нерви, тъкани или органи.

 • зачервяване и болезненост

Кисти, които са инфектирани, могат да причинят зачервяване, затопляне и болезненост в областта.

 • изтичане на течност

Ако кистата се спука, тя може да освободи съдържанието си, което води до дренаж или изтичане на течност от мястото на кистата. Течността може да е бистра, мътна или подобна на гной.

 • храносмилателни симптоми

Кистите в черния дроб, панкреаса или други коремни органи могат да причинят храносмилателни симптоми като гадене, повръщане, коремна болка или подуване на корема, особено ако станат достатъчно големи, за да възпрепятстват потока на жлъчката или храносмилателните ензими.

 • промени в менструалния цикъл

Кистите на яйчниците могат да нарушат менструалния цикъл, да причинят проблеми с плодовитостта.

 • неврологични симптоми

Кистите, разположени в или близо до мозъка, могат да причинят неврологични симптоми като главоболие, замаяност, изтръпване, затруднения с координацията.

Видове кисти

Има стотици различни видове кисти. Те могат да се появят почти навсякъде в тялото, например по лицето, скалпа или гърба, зад коляното, ръката, слабините и във вътрешните органи.

Ето някои често срещани видове кисти: епидермална, дермоидна, ганглийна, бартолинова, пилонидална, пинеална, пиларна, киста на гърдата, яйчника, жълтото тяло, епидидима, бъбрека, мозъка, черния дроб, панкреаса, щитовидната жлеза, киста на Тарлов, на Бейкър и др.

Прочетете за:
Киста – диагноза, лечение
Киста на бъбрека