Начало / Актуални теми / Киста – диагноза, лечение

Киста – диагноза, лечение

фев. 13, 2024

лечение на киста

В първата част на статията разгледахме какви са причините за формиране на киста и какви са най-характерните симптоми. Сега ще се спрем на диагнозата и лечението на кистите.

Как се диагностицират кистите?

Диагностицирането на киста става въз основа на следните методи:

Физикален преглед

Кистите, разположени в кожата или в лесно осезаеми органи се диагностицират лесно при физикалния преглед на пациента чрез оглед и палпация. Определя се местоположението, размера и характеристиките на кистата, както и всички свързани симптоми или признаци на възпаление.

Образни изследвания

Ако след физикалния преглед има съмнение за киста, могат да се назначат образни изследвания:

 • ултразвуково изследване – използва се често за визуализиране на кисти в повърхностни тъкани (като кожата), както и в коремни и тазови органи (като яйчници, бъбреци или черен дроб).
 • компютърна томография (CT) – дава подробен изглед на кисти, разположени дълбоко в тялото, като тези в корема и таза.
 • ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) – дава детайлно изображение на вътрешните структури на тялото. Особено полезен е за оценка на структурите на меките тъкани и може да предостави допълнителна информация за състава на кистата.
 • мамография – използва се за оценка на кисти на гърдата.
 • биопсия – може да се наложи биопсия, ако се подозира, че кистата е злокачествена или ако диагнозата е неясна.

Лабораторни изследвания

Може да бъде извършен лабораторен анализ на течността, която се съдържа в кистата. Това може да включва тестване за наличие на кръв, инфекция или определени вещества, които могат да предоставят улики за основната причина за кистата.

Други диагностични процедури

В зависимост от местоположението и предполагаемата причина за кистата може да са необходими допълнителни диагностични процедури. Например, ако се подозира, че кистата е свързана със специфично състояние като поликистозна бъбречна болест или синдром на поликистозни яйчници, може да се препоръчат допълнителни тестове за потвърждаване на диагнозата.

Лечение на киста

Лечението на кистите зависи от редица фактори, включително вида на кистата, къде се намира, какъв е нейния размер и дали причинява симптоми или усложнения.

Много кисти са доброкачествени и не изискват лечение, особено тези с малки размери. Големите кисти обаче могат да доведат до симптоми, дължащи се на компресия на околните тъкани.

Ето някои често срещани методи за лечение на киста:

 • наблюдение

Малките асимптоматични кисти може да не изискват лечение, но трябва да се наблюдават. Следи се за промяна в размера на кистата, за появата на симптоми или усложнения.

 • медикаменти

В случаите на инфектирани кисти може да се предпишат антибиотици. При кисти, причиняващи болка или дискомфорт може да се приемат обезболяващи средства, например НСПВС.

 • инжектиране на кортикостероиди

В някои случаи инжектирането на лекарства като кортикостероиди в кистата може да помогне за намаляване на възпалението и намаляване на размера на кистата. Този метод обикновено се използва за кисти, които са възпалени или причиняват болка.

 • дренаж

Ако кистата е изпълнена с течност и причинява дискомфорт или се инфектира, може да се извърши дренаж на кистата. С помощта на игла и спринцовка при стерилни условия се източва течността от кистата. Това може да облекчи симптомите и да помогне за временно намаляване на размера на кистата.

 • склеротерапия

В кистата се инжектира склерозиращ разтвор, който да причини свиване на кистата. Обикновено се използва за кисти в области като кожата или черния дроб.

 • хирургично лечение

При големи кисти, причиняващи симптоми, както и при злокачествени кисти се налага хирургично лечение. Извършва се кистектомия – отстраняване на кистата, като околната тъкан може да бъде изрязана, за да се предотврати рецидив.

 • лазерна терапия

Лазерното лечение може да се използва за унищожаване на стената на кистата или намаляване на нейния размер. Този метод често се използва при кисти върху кожата.

 • криотерапия

Криотерапията включва замразяване на кистата с течен азот, за да се унищожат нейните клетки. Този метод обикновено се използва за кисти, разположени върху кожата или в областта на гениталиите.

В зависимост от местоположението на кистата, лечението може да включва още: прилагане на топъл или студен компрес, подходящи упражнения, хормонална терапия.

Прочетете за:
Киста – какво представлява? Причини, сизптоми
Киста на бъбрека