Начало / Актуални теми / Причини за сухота в очите (сух кератоконюнктивит)

Причини за сухота в очите (сух кератоконюнктивит)

ян. 5, 2015

Сухотата в очите (синдром на сухото око) е много неприятно състояние, което се дължи на недостатъчното им овлажняване от сълзите. Медицинският термин за сухота в очите е сух кератоконюнктивит.

Пациентите със синдром на сухото око се оплакват от чувство за чуждо тяло в окото, дразнене, парене. При задълбочаване на това състояние могат да настъпят сериозни изменения в роговицата и конюнктивата.

Какви са причините за сухота в очите?

Причините за сухота в очите могат да бъдат разделени в следните категории:

Намалена секреция на сълзи

Сълзите овлажняват роговицата, осигуряват необходимите й хранителни вещества, отмиват попадналите в окото прахови частици, както и предпазват очите от инфекции.

Недостатъчното отделяне на сълзи може да се дължи на увреждане на структурите, които са отговорни за продукцията на слъзната течност.
Намалена секреция на сълзи се среща при:

  • синдром на Сьогрен
  • възраст над 50 години – с напредване на възрастта продукцията на сълзи намалява, поради сенилна атрофия на слъзните жлези.
  • хормонални нарушения – хормоналните промени при постменопауза, захарен диабет или тиреотоксикоза могат да доведат до понижена секреция на сълзи.
  • медикаменти – намалена продукция на сълзи може да възникне като нежелана реакция от приема на редица лекарства, като например: бета-блокери, антихистамини, диуретици, антипаркинсонови средства, някои антидепресанти и др.
  • увреждане на слъзните жлези – при инфекции, травми, операции на очите.
  • заболявания на периферната нервна система, при които се нарушава инервацията на слъзните жлези, например при парализа на V черепно-мозъчен нерв.
  • продължително носене на контактни лещи.
  • продължителна работа на компютър, наличие на постоянно работещ климатик в стаята, тютюнев дим, сух и горещ климат, които могат да нарушат продукцията на сълзи.

Промяна в качеството на сълзите

Слъзната течност се състои от три слоя – липиден, воднист и муцинозен. Промяната в количеството или качеството на някой от тези три слоя може да стане причина за поява на сухота в очите. Така например ако бъде намалено количеството на външния липиден слой водата, съдържаща се в сълзите ще се изпарява много по-бързо и това ще доведе до сухота в очите. Ако пък намалее средният воднист слой, тогава липидния и муцинозен слой се смесват и причиняват парене в очите. При недостиг на вътрешният муцинозен слой, който осигурява равномерното разпределение и задържане на сълзите върху очната повърхност настъпва изсъхване на роговицата.

Заболявания на клепачите

Горният и долният клепач покриват очната ябълка отпред и я предпазват от изсъхване и попадане на чужди тела. При някои заболявания на клепачите може да настъпи сухота в очите. Такива са например: