Начало / Бременност и раждане / Симптоми на извънматочна бременност

Симптоми на извънматочна бременност

авг. 16, 2023

симптоми на извънматочна бременност

Какви са главните симптоми на извънматочна бременност?

В 97-98 % от случаите на извънматочна бременност се касае за тубарна бременност. При нея оплодената яйцеклетка се имплантира в различни части на маточните тръби. Най-често тубарна бременност възниква в ампуларната част на маточните тръби (в 78% от случаите), по-рядко в истмичната част и много рядко в други части – фимбриална, интерстициална.

Основните симптоми на извънматочна бременност зависят от локализацията на бременността в маточната тръба и от начина, по който се нарушава тубарната бременност. Степента на изразеност на симптомите се определя от количеството кръв в малкия таз и свободната коремна кухина.

Симптоми на извънматочна бременност

Клиничната картина на неразстроена тубарна бременност не се различава от тази на нормална бременност. Налице е аменорея, като пациентките често мислят, че менструацията им закъснява. Ако се направи тест за бременност, той е положителен. Общите признаци на бременност (гадене, напрегнатост в гърдите, повръщане) са слабо изразени.

Може да има коликообразна болка, дължаща се вероятно на разтягане на маточната тръба от нарастващата бременност. Болката най-често се усеща ниско в хипогастриума, от страната на тубарната бременност.

При нарушаване на тубарната бременност обаче се появяват характерни признаци. В повечето случаи се касае за спешно състояние и е необходима хирургична намеса.

Класическите симптоми на извънматочна бременност включват:

Болка в корема или малкия таз

Болката е водещ симптом, който се среща в 95 % от случаите. Тя предшества кръвотечението. Може да варира значително по интензитет и да се съпътства от синкоп или колапс.

При нарушаване на тубарна бременност, локализирана в истмичната част на маточната тръба, настъпва руптура на маточната тръба. Появява се силна, рязка болка в корема, съпроводена с изразено перитонеално дразнене. Поради увреждане на кръвоносните съдове и изливане на кръв в коремната кухина бързо се развива хемоперитонеум и хеморагичен шок. Налице е замаяност, обърканост до загуба на съзнание, учестена сърдечна дейност, ниско кръвно налягане, бледа, студена кожа. При значителен хемоперитонеум кръвта достига до диафрагмата и може да има болка в гърдите от плеврален тип или болка в рамото.  

Пли нарушаване на тубарна бременност, локализирана в ампуларната част на маточната тръба, настъпва тубарен аборт. В този случай симптомите се развиват по-бавно. Причината е, че кръвозагубата настъпва по-бавно и организмът може да я компенсира по-продължително време. Появяват си пристъпи на коликообразна болка с умерено перитонеално дразнене, след което настъпва „подобрение“.

Вагинално кървене

Среща се в 60 – 80 % от случаите на тубарна бременност. Кървенето обикновено е слабо и се описва като зацапване. Има тъмнокафяв цвят, може да бъде постоянно или интермитентно. Дължи се на отпадане на поддържащото хормонално въздействие на трофобластния хормон ЧХГ върху децидуата.

Болезнена аднексиална формация при гинекологичен преглед

При гинекологичен преглед се установява, че матката е размекната и с увеличен размер, но по-малко отколкото се очаква. Това уголемяване се дължи на въздействието на яйчниковите и плацентарни хормони. Има болка при раздвижване на маточната шийка.

В 40 % от случаите при палпация се установява болезнена аднексиална формация в Дъгласовото пространство. При голям хемоперитонеум се установява „бомбирано“ Дъгласово пространство. В тези случаи бимануалното изследване на матката и аднексите е невъзможно, поради наличието на мускулен дефенс (твърда коремна стена).

Прочетете за:
Извънматочна бременност
Симптоми на перитонеално дразнене
Хемоперитонеум