Тиквените семки са богати на вещества, които могат да помогнат за поддържането на здравословен контрол на кръвната захар. Те могат да бъдат просто, но мощно допълнение към диетата на хората с диабет
Хранителен профил на тиквените семки
Тиквените семки могат да се похвалят с впечатляващ набор от хранителни вещества, съдържащи се в една малка порция от 30 г.
- калории: 151 kcal
- белтъчини: 7 г
- мазнини: 13 г (предимно здравословни ненаситени)
- въглехидрати: 5 г (с около 2 г фибри)
- магнезий: 37% от дневната нужда
- цинк: 20% от дневната нужда
- желязо, манган, фосфор, мед – в значителни количества
- витамин Е и други антиоксиданти, включително каротеноиди.
Балансът на здравословни мазнини, протеини и фибри е това, което ги прави храна с нисък гликемичен индекс. Това означава, че имат минимално въздействие върху нивата на кръвната захар.
Как тиквените семки помагат при диабет?
Ползите от тиквените семки за контрола на кръвната захар се коренят предимно в богатия им състав от три ключови компонента: магнезий, фибри и здравословни мазнини/протеини.
Регулиране на кръвната захар
Тиквените семки имат нисък гликемичен индекс. Те съдържат протеини, фибри и здравословни мазнини, които допринасят за забавяне на храносмилането и абсорбцията на въглехидратите. Това означава по-малко резки пикове в нивата на кръвната захар след хранене.
Освен това протеините и мазнините се усвояват по-бавно от простите въглехидрати, като създава чувство за ситост за по-дълго време. Това помага за управление на общия прием на калории и предотвратява преяждането. То е критичен фактор при управлението на теглото – важен аспект при диабета.
Подобряване на чувствителността към инсулина
Магнезият играе ключова роля в метаболизма на глюкозата и чувствителността към инсулин. Ниски нива на магнезий са чести при хора с диабет тип 2, а възстановяването на приема му може да подобри чувствителността към инсулин и контрола на кръвната захар. Само една порция тиквени семки осигурява повече от една трета от ежедневните нужди от магнезий.
Антиоксидантна защита
Продължителната висока кръвна захар създава оксидативен стрес, който уврежда клетките и кръвоносните съдове. Тиквените семки съдържат мощни антиоксиданти, включително витамин Е и каротеноиди, които неутрализират свободните радикали и може да намалят риска от усложнения, свързани с диабета.
Подкрепа за сърцето
Диабетът увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. Здравословните мазнини, фибрите и минералите в тиквените семки работят заедно за понижаване на LDL (лошия) холестерол и за подпомагане на здравето на сърцето.
Препоръки за консумация
Включването на тези питателни семки в диетата е лесно и вкусно. Винаги избирайте сурови или сушени/печени без сол тиквени семки, за да контролирате приема на натрий.
- подходяща дневна доза: около 30 g (една малка шепа), като междинна закуска или добавка към салати, кисело мляко или овесени ядки
- избирайте натурални и несолени семки
- комбинирайте с други ядки и семена за оптимален баланс на мастни киселини
- при пациенти с наднормено тегло – включвайте семките в общия калориен баланс.
Възможни рискове
Въпреки че са изключително полезни, тиквените семки трябва да се консумират умерено и трябва да се имат предвид няколко предупреждения:
- калории и тегло – 100 g съдържат около 550 kcal. Прекомерната консумация може да доведе до наддаване на тегло, което е неблагоприятно при диабет.
- солени тиквени семки – при готовите пакетирани продукти съдържанието на натрий е високо и може да повиши кръвното налягане.
- храносмилателни проблеми – прекомерният прием може да причини подуване или стомашен дискомфорт.
- алергии – рядко, но е възможно, особено при хора с алергии към семена.
Тиквените семки са ценен елемент в храненето на хората с диабет. Те подпомагат контрола на кръвната захар, подобряват липидния профил и осигуряват важни микроелементи като магнезий и цинк. Ключът е умерената консумация и изборът на естествени, несолени семки. Включени в балансиран хранителен режим, те могат да бъдат полезен съюзник в управлението на диабета.
Прочетете за:
Видове диабет
Бял трън помага при диабет тип 2
Как се поставя диагнозата захарен диабет тип 2







