Начало / Диабет / Видове диабет. Какви видове захарен диабет има?

Видове диабет. Какви видове захарен диабет има?

юни 3, 2019

видове диабет

Захарният диабет е заболяване, при което бета-клетките на панкреаса не произвеждат достатъчно инсулин, произведеният инсулин не може да се използва ефективно или е налице комбинация от двете причини. В резултат на това кръвната захар се повишава.

Какви видове диабет има?

Основните видове диабет са:

Захарен диабет тип 1

Захарен диабет тип 1 (инсулинозависим диабет или ювенилен диабет) е автоимунно заболяване. Имунната система погрешно атакува и унищожава инсулин-продуциращите бета-клетки на панкреаса. Инсулинът е хормон, който осигурява навлизането на кръвната захар (глюкозата) в клетките (мускулни, мастни, чернодробни), където се превръща в енергиен резерв. Недоимъкът на инсулин води до повишаване на глюкозата в кръвта.

Захарен диабет тип 1 най-често възниква при дица и млади хора. Провежда се лечение с инсулин.

Захарен диабет тип 2

Захарен диабет тип 2 (неинсулинозависим диабет) е най-честата форма на диабет. Обикновено се изявява след 40-годишна възраст, но напоследък се среща все по-рано. Свързва се със затлъстяване, заседнал начин на живот, високо кръвно налягане, повишен холестерол, наследствени фактори.

При захарен диабет тип 2 е налице инсулинова резистентност – клетките не реагират нормално на инсулина и се нарушава усвояването на кръвната захар. В резултат глюкозата в кръвта се повишава. Първоначално панкреасът произежда повече инсулин, но възможностите му се изчерпват и инсулинът намалява, а кръвната захар се повишава.

Хората с диабет тип 2 контролират състоянието си чрез здравословна диета, физическа активност, антидиабетни лекарства и при нужда инсулин.

Гестационен диабет

Гестационният диабет представлява диабет, който се развива по време на бременността. Среща се при 3 до 10 % от бременните жени, като обикновено се изявява около 24-та гестационна седмица.

Гестационният диабет може да повлияе както върху здравето на майката, така и на плода. Например при бременните жени с гестационен диабет по-често се наблюдават инфекции и повишено кръвно налягане. При плода диабетът може да доведе до по-чести вродени аномалии, едър плод, понижена кръвна захар след раждането.

Състоянието се контролира чрез здравословна диета и физическа активност, като при нужда може да се приложат антидиабетни лекарства, включително и инсулин. След раждането гестационният диабет обикновено изчезва, но за майките остава повишен риск от развитие на диабет тип 2 в по-късна възраст.

Латентен автоимунен диабет при възрастни (LADA)

Латентният автоимунен диабет представлява захарен диабет тип 1, който обаче се диагностицира при по-възрастни пациенти (над 30 г.). Подобно на захарен диабет тип 1, LADA възниква поради образуване на автоантитела, които увреждат инсулин-продуциращите клетки на панкреаса.

Симптомите на LADA са подобни на тези при диабет тип 1 и 2. Може да има силна жажда, често уриниране, замъглено зрение, отслабване въпреки повишения апетит.

Латентният автоимунен диабет при възрастни се отличава от диабет тип 1 по по-бавното прогресиране дна заболяването. Често пациентите с LADA нямат нужда от инсулин в продължение на месеци, след като са били диагностицирани.

Възрастов тип диабет при млади хора (MODY)

Възрастовият тип диабет при млади хора (MODY) представлява наследствена форма на диабет, която се среща рядко. Дължи се на генна мутация, която е причина панкреасът да не произвежда достатъчно инсулин. Има различни видове MODY, причинени от мутации в над 10 различни гени.

Симптомите на заболяването се проявяват постепенно и обикновено са умерено изразени. Лечението зависи от вида на MODY.

Други специфични видове диабет са:

  • захарен диабет при заболявания на панкреаса – панкреатит, муковисцидоза, рак на панкреаса
  • захарен диабет при други ендокринни заболявания – акромегалия, болест на Кушинг, феохромоцитом
  • захарен диабет, предизвикан от лекарства – глюкокортикоиди, тиреоидни хормони, тиазидни диуретици
  • захарен диабет, свързан с генетични синдроми – синдром на Даун, Синдром на Клайнфелтър, синдром на Търнър
  • захарен диабет, свързан с инфекции – вродена рубеола, цитомегаловирусна инфекция.

Прочетете за:
Гестационен диабет
Латентен автоимунен диабет при възрастни