Начало / Диабет / Латентен автоимунен диабет при възрастни (LADA)

Латентен автоимунен диабет при възрастни (LADA)

мар. 27, 2018

Латентен автоимунен диабет при възрастни (LADA)

Латентният автоимунен диабет при възрастни (LADA) представлява диабет тип 1, който се развива по-бавно от диабет тип 1, диагностициран сред по-младите пациенти. LADA се дефинира като първоначално неинсулинозависим тип диабет, по-често наблюдаван сред пациенти на 30-50 годишна възраст и при който се откриват антитела срещу глутамат-декарбоксилазата.

Латентният автоимунен диабет се нарича още диабет 1,5. Това разбира се не е официално използван термин, но служи да подчертае факта, че LADA е подвид на диабет тип 1, който има някои характеристики, които го наподобяват и на диабет тип 2.

Като подвид на диабет тип 1, LADA е автоимунно заболяване, при което тялото атакува собствената си имунна система и уврежда клетките, продуциращи инсулин. Причината, поради която той се бърка понякога с диабет тип 2, е че се диагностицира в по-късен етап от живота на пациентите.

Какви са симптомите при латентен автоимунен диабет?

Едни от първите симптоми обикновено са:

  • честа умора, особено след хранене
  • главоболие
  • повторно чувство на глад малко след нахранване.

С прогресиране на заболяването способността за производство на инсулин намалява и се появяват симптоми като: силна жажда, често уриниране, замъглено зрение.

Важно е рано да се обърне внимание на симптомите, защото колкото по-късно се диагностицира състоянието, толкова по-голям е рискът от усложнения.

Колко често срещана е LADA?

Според учените в 6 до 10% от случаите на диабет се касае именно за латентен автоимунен диабет. Сред пациентите, диагностицирани с диабет преди 35 годишна възраст се смята, че в 25% причината е латентен автоимунен диабет.

Как се диагностицира LADA?

Първата стъпка към диагностицирането на заболяването е да бъде доказано повишено количество на глюкоза в кръвта – хипергликемия, чрез някой от следните методи:

  • орален глюкозо-толерантен тест
  • изследване на глюкозата на гладно

Ако се докаже диабет и вашият лекар има съмнение за латентен автоимунен диабет следващата стъпка е да се докажат антитела към глутамат-декарбоксилазата. Освен, че доказването на тези антитела може да насочи диагнозата към LADA, установяването и на точното им количество в кръвта може да даде насока и как ще прогресира заболяването в бъдеще и кога пациентите ще имат нужда от инжектиране на инсулин.

Какви са причините за LADA?

Причините за развитие на латентен автоимунен диабет са същите, като при всяко автоимунно заболяване – имунната система започва да атакува собствените си клетки. Един от рисковите фактори за LADA  е наличие на случаи на диабет тип 1 или друго автоимунно заболяване в семейството.

Какво е лечението?

Най-важното, на което трябва да се обърне внимание е пациентите да контролират кръвната си захар, за да се предпазят от здравословни усложнения. Пациентите, диагностицирани с LADA често не се нуждаят от допълнителен прием на инсулин през първите месеци след диагностициране на заболяването. В някои случаи терапията с инсулин може да бъде отложена. Има обаче данни, че започването на лечение с инсулин скоро след диагностицирането на LADA ще помогне за запазване на способността на панкреаса да произвежда инсулин.