Ново проучване показва, че приемът на пробиотици, т. нар. „добри” бактерии, които допринасят за здравето на чревния тракт, подпомагат храносмилането, имунитета и дори метаболизма, може да се окажат полезни и за здравето на сърцето.

Пробиотиците са живи микроорганизми, които се съдържат във ферментирали продукти като кисело мляко, айрян, кефир.

Канадски учени са провели малко проучване сред 127 пациента с високи стойности на холестерол.

Половината от участниците са приемали по две дози пробиотици дневно в продължение на 9 седмици, а останалата половина – плацебо.

Пробиотиците, използвани в проучването са били Lactobacillus reuteri.

Резултатите са показали, че пациентите, приемали пробиотици са имали 11.6 % по-ниски стойности на „лошия“ холестерол в сравнение с групата, приемала плацебо. Те са имали също 6.3 % понижение на холестероловите естери и 8.8 % понижение на наситените мастни киселини в сравнение с плацебо групата.

Учените са установили, че пробиотиците разграждат жлъчните соли, което води до понижаване на абсорбцията на холестерол в чревния тракт.

Понижаването на LDL- холестерола е основна цел за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!