Ново проучване показва, че приемът на пробиотици, т. нар. „добри” бактерии, които допринасят за здравето на чревния тракт, подпомагат храносмилането, имунитета и дори метаболизма, може да се окажат полезни и за здравето на сърцето.
Пробиотиците са живи микроорганизми, които се съдържат във ферментирали продукти като кисело мляко, айрян, кефир.
Канадски учени са провели малко проучване сред 127 пациента с високи стойности на холестерол.
Половината от участниците са приемали по две дози пробиотици дневно в продължение на 9 седмици, а останалата половина – плацебо.
Пробиотиците, използвани в проучването са били Lactobacillus reuteri.
Резултатите са показали, че пациентите, приемали пробиотици са имали 11.6 % по-ниски стойности на „лошия“ холестерол в сравнение с групата, приемала плацебо. Те са имали също 6.3 % понижение на холестероловите естери и 8.8 % понижение на наситените мастни киселини в сравнение с плацебо групата.
Учените са установили, че пробиотиците разграждат жлъчните соли, което води до понижаване на абсорбцията на холестерол в чревния тракт.
Понижаването на LDL- холестерола е основна цел за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.
Прочетете за:
Холестерол