Начало / Мъжко здраве / Генитален херпес при мъже – мехурчета по гениталиите

Генитален херпес при мъже – мехурчета по гениталиите

ное. 9, 2021

генитален херпес при мъже

Гениталният херпес е често срещано заболяване, което се предава по полов път. Причинява се от херпес симплекс вирус тип 2 (HSV-2), по-рядко от херпес симплекс вирус тип 1 (HSV-1). Основният симптом е поява на мехурчета, които се превръщат в язвички по пениса, скротума и/или ануса.

Инфекцията с HSV-2 се среща по-рядко при мъжете, отколкото при жените. Около 16% от жените и 8% от мъжете на възраст 14-49 години се заразяват всяка година.

Гениталният херпес в повечето случаи протича безсимптомно. Така че, дори и да сте заразени с HSV-2, може да нямате симптоми и да не знаете. Това ви прави опасен, защото може да заразите други хора, когато сте безсимптомни.

Кой е причинителят на генитален херпес и как става заразяването?

Гениталният херпес се причинява от Herpes Simplex Virus, който бива два типа:

  • херпес симплекс вирус тип 2 – той е главният причинител на генитален херпес. Заразяването с него става чрез полов контакт – вагинален, анален.
  • херпес симплекс вирус тип 1 – възможно е заразяване с него при орален секс с партньор, който има орален херпес. HSV тип 1 обикновено се предава чрез докосване и целувка, причинява мехурчета по устните, устната лигавица, венците.

Източник на зараза е инфектираният човек. Вирусът се предава чрез слюнка, сперма и вагинален секрет. Входна врата е повредената лигавица на гениталиите, кожата.

Инкубационният период варира от 2 до 14 дни.

Какви са симптомите на генитален херпес при мъжете?

Херпесната инфекция бива първична и рецидивираща. Първичната инфекция настъпва при първото заразяване с вируса. След първичната херпесна инфекция вирусът остава в нервните ганглии на преболедувалите в латентно състояние през целия им живот. При стрес, отслабване на имунната система, при друга инфекция може да настъпи активиране на вируса и развитие на рецидивираща форма на херпесна инфекция. Рецидиви са възможни след седмици, месеци или дори години.

Гениталният херпес при мъжете най-често протича безсимптомно или с много леки симптоми, които остават незабелязани. Основните клинични прояви са:

  • везикулозен обрив

Появяват се мехурчета по главичката на половия член, препуциума, скротума, аналната област, бедрата, седалището.

В развитието на везикулозния обрив се различават следните стадии:
– зачервяване на лигавицата или кожата, поява на сърбеж, болка
– поява на мехурчета, изпълнени със серозно съдържание. Този стадий продължава 4-6 дни.
– пукане на мехурчетата и формиране на болезнени язви, които се покриват с крусти
– стадий на оздравяване – настъпва епителизация на лигавицата или кожата, като не остава цикатрикс. Обривът изчезва от само себе си за 2-3 седмици или още по-бързо, ако се провежда лечение.

Първичната херпесна инфекция обикновено протича по-тежко и продължава по-дълго време, като е по-вероятно да има и системни прояви (фебрилитет, главоболие, подути регионални лимфни възли). При рецидивиращите форми симптомите са по-леки и преминават по-бързо.

Наличието на язви от генитален херпес повишава риска от заразяване с ХИВ.

Как се диагностицира генитален херпес при мъжете?

Гениталният херпес се диагностицира лесно при физикалния преглед и установяването на характерния везикулозен обрив. Допълнително може да се изследва секрет от мехурчетата чрез PCR тест за определяне на типа на вируса. Може да се извършат кръвни изследвания за определяне на наличието на антитела.

Гениталният херпес при мъжете трябва да се разграничи от язвен баланит, причинен от бактерии или гъби, сифиис, алергични медикаментозни реакции и др.

Какво е лечението на генитален херпес?

Няма ефективно лечение на гениталния херпес. В повечето случаи пациентите нямат оплаквания или имат леки симптоми, които не изискват лечение.

За облекчаване на симптомите, ускоряване на оздравяването и намаляване на риска от рецидив може да се назначат антивирусни средства, които блокират репликацията на вирусната ДНК. Най-често се използва ацикловир под формата на таблетки или крем за локално лечение. При чести рецидиви се провежда лечение по схема.

За облекчаване на симптомите допринасят следните съвети:

  • поддържайте язвите чисти и сухи
  • носете свободно, памучно бельо
  • поставяйте студени компреси върху гениталиите за няколко минути няколко пъти дневно
  • пийте много вода.

Как да се предпазите от генитален херпес?

Няма ваксина, която да предпази човек от заразяване с вируса на гениталния херпес. Въпреки това, хората могат да намалят риска от заразяване като използват презерватив при полов контакт и ограничават броя на сексуалните си партньори.

Хората с генитален херпес трябва да се въздържат от сексуална активност с партньори, когато имат симптоми. След оздравяване на язвите може отново да имат сексуални контакти, но винаги трябва да използват презерватив.

Прочетете за:
Инфекции, причинени от Herpes simplex вирус