Начало / Процедури / Биопсия на простатата

Биопсия на простатата

май 7, 2014

Биопсия на простатната жлеза представлява диагностично изследване, при което се извършва отстраняване на малко парче тъкан от простатата, за да бъде изследвано под микроскоп.

Показания за биопсия на простатата:

Необходимост от провеждане на изследването има в случай, че някои други изследвания са установоли наличието на здравословен проблем с жлезата.

Най-често срещаните такива излседвания са:

  • Дигитално изследване на ректума с пръст (анално тушуране) – докоторът опипва простатната жлеза на пациента като предварително си е сложил ръкавици и задължително е поставил лубрикант по своя показалец. Това е един от най-показателните методи за установяване на здравословни проблеми, свързани със самата жлеза – доброкачествена хиперплазия или карцином на простатата.
  • Простатно-специфичен антиген (PSA) – това е кръвен тест, който може да предположи наличието на карцином на простатната жлеза.
  • Трансректална ехография – наличие на хиперплазия на жлезата, на възли в нея или на туморни формации.

Простатната биопсия дава окончателна диагноза дали се касае за доброкачествена хиперплазия на жлезата или за наличието на карцином в нея.

Пациентът задължително трябва да уведоми своя лекар за:
1. Наличие на чувствителност или алергии към латекс или към някои от съставките на анестетиците (независимо дали анестезията е местна или обща).
2. Наличие на предишни случаи, свързани с кървене от пикочо-отделителната система.
3. Прием на каквито и да било антикоагуланти (лекарства, разреждащи кръвта), Аспирин или други лекарства, които влияят на кръвосъсирването.

Метод на извършване на биопсия на простатата:

1. Перинеален метод – кожата между скротума и ректума се почиства с дезинфектант (антисептичен разтвор). Пациентът усеща леко обождане при поставянето на местна анестезия. Когато зоната стане безчувствена, докторът прави малък разрез на кожата. След като фиксира простатната жлеза с показалеца си (предварително е сложена ръкавица и лубрикант), биопсионната игла ще бъде няколко пъти поставена през направения разрез така че да вземе проби от различни части на простатната жлеза. След това иглата бива извадена и се осъществява лек натиск на биопсираното място, за да спре кръвотечението. Взетите проби се изпращат към лабораторията за микроскопско изследване.

2. Трансуретрален метод – процедурата може да бъде осъществена под местна или обща анестезия. Лекарят ще постави цистоскоп през отвора на уретрата на пациента. След това чрез изнструмент, минаващ през цистоскопа, ще бъдат взети необходимите проби (късчета тъкан) и ще бъдат изпратени в лаборатория за микроскопско изследване.

След провеждане на изследването:

  • Възможно е да има малко количество кръв в урината и изпражненията на пациента до няколко дни след биопсията. Това е често срещано явление. Също така кръв с червеникав или червено-кафяв цвят може да се намира до няколко седмица в еякулата (спермата) на пациента.
  • Мястото, от където е взета биопсията, може да бъде болезнено за няколко дни.

Усложнения при биопсията на простатната жлеза:

Ако се появи някоя от следните реакции, пациентът трябва веднага да уведоми своя лекар:

  • Увеличаване на количеството на кръвта в урината/изпражненията.
  • Подуване или дискомфорт на мястото на биопсията.
  • Затруднено уриниране.
  • Температура и/или наличие на студени тръпки (съмения за наличие на инфекция около мястото на биопсията).

Автор: д-р Д. Иелв