Начало / Мъжко здраве / Простатен специфичен антиген (ПСА/ PSA)

Простатен специфичен антиген (ПСА/ PSA)

май 2, 2019

простатен специфичен антиген (ПСА/ PSA)

Простатният специфичен антиген е едноверижен гликопротеин с молекулно тегло от 34000 далтона. Кодира се от ген, локализиран в 19-та хромозома.

Простатният специфичен антиген се произвежда от нормални, както и от злокачествени клетки на простатната жлеза. Секретира се в семенната течност, а малка част от него попада в кръвообращението и може да се изследва.

Защо се изследва простатния специфичен антиген (ПСА)?

Простатния специфичен антиген се използва като скринингов метод за ранно диагностициране на рак на простатата. Диагностичната му стойност се повишава в комбинация с ректално туширане, простатна кисела фосфатаза (ПКФ), трансректална ехография и биопсия на простатната жлеза.

Простатният специфичен антиген се използва за проследяване на ефекта от лечението и мониториране развитието на простатния карцином. При успешно лечение нивото на PSA се понижава, а при рецидив на заболяването се повишава.

ПСА е много ценен при болни с костни метастази и неизвестна локализация на първичния тумор.

При млади мъже нивото на простатния специфичен антиген е значително по-ниско, но с напредване на възрастта и увеличаване на простатата ПСА се повишава.

Какви са нормалните стойности на простатния специфичен антиген (PSA) в кръвта?

В кръвта простатният специфичен антиген (PSA) се среща под две форми: свободна (30%) и свързана с други протеини (70%). Обикновено се изследва тоталният простатен специфичен антиген, който включва и двете форми, но се препоръчва да се изследват поотделно двете форми.

Нормалната стойност на простатният специфичен антиген (ПСА) в кръвта е от 0 – 4 ng/ml. Стойности между 4 и 10 ng/ml се считат за гранични и се налага провеждането на допълнителни изследвания – биопсия на простатата.

Кога се установяват повишени стойности на простатния специфичен антиген (ПСА)?

Нивото на простатния специфичен антиген в кръвта често е повишено при мъже с рак на простатата. Освен при простатен карцином повишени стойности на ПСА се установяват още при:

  • възпаление на простатната жлеза (простатит)
  • доброкачествена простатна хиперплазия (аденом на простатата)
  • инфаркт или исхемия на простатата.

Установено е, че нивото на простатния специфичен антиген се повишава при някои процедури:

При еякулация също може минимално да се повиши стойността на ПСА в кръвта, както и при интензивна физическа активност, особено при колоездене.

За да се избегнат фалшиво положителни резултати се препоръчва изследването на ПСА да се провежда преди или 10 дни след урологични манипулации, които водят до повишаване на ПСА. При биопсия на простатата нивото на ПСА се повишава значително, поради което изследването на ПСА трябва да стане преди или 6-8 седмици след простатна биопсия. Необходимо е също преди теста да се спре приемът на медикаменти, използвани за лечение на простатна хиперплазия, тъй като те понижават ПСА.

Повишените нива на простатният специфичен антиген не винаги означават рак на простатата. От друга страна нормалните стойности на ПСА в кръвта не изключва вероятността за наличие на простатен карцином.

При мъже от 50 до 70-годишна възраст се препоръчва скринингово изследване на ПСА през две години, като е добре да се комбинира и с ректално туширане.

Прочетете за:
Рак на простатата
Доброкачествена простатна хиперплазия