Начало / Женско здраве / Галактоцеле – ретенционна киста на гърдата

Галактоцеле – ретенционна киста на гърдата

ное. 10, 2021

галактоцеле

Галактоцеле (лактоцеле) на гърдата представлява ретенционна киста, изпълнена с мляко. Възниква поради запушване на млечен канал.

Най-често се появява през периода на кърмене или след прекратяване на лактацията, когато млякото може да се задържи и да причини запушване на каналите.

Галактоцеле е доброкачествено образувание на гърдата, което може да имитира фиброаденом или карцином на гърдата.

Какви са причините за галактоцеле?

Галактоцеле може да бъде причинено от всички причини, водещи до блокиране на каналите на гърдата по време на кърмене или непосредствено след спиране на лактацията.

Запушване на млечните канали може да настъпи поради недостатъчен дренаж на гърдите, например поради неправилно сучене на бебето, тесни дрехи около гърдата, неправилна позиция на кърмене, дълги периоди между кърменето, цикатрикс от операция и др.

Какви са симптомите на галактоцеле?

Галактоцелето представлява овална туморна формация с твърда консистенция. Най-често се открива в субареоларната област на гърдата. Може да бъде едностранно или двустранно, единично или множествено.

Галактоцелето се формира за няколко седмици до месеци. Може да бъде безболезнено или да причинява дискомфорт. При инфектиране може да се формира абсцес на гърдата.

Как се диагностицира галактоцеле?

Появата на подвижна бучка при млада жена, която кърми или скоро е спряла да кърми насочва към диагнозата галактоцеле. За уточняване на диагнозата може да се извършат следните изследвания:

  • ултразвуково изследване – установява се малка, кръгла хипоехогенна сянка с добре очертани ръбове и тесни стени
  • мамография

Мамографският образ зависи от количеството мазнини и протеини в течността, както и от консистенцията й.

Високото съдържание на мазнини кара формацията да изглежда по-тъмна на рентгенова снимка. Това обаче може да имитира липом.

Типичният мамографски образ на галактоцеле е формация с ниво на течност в кистата. Когато млякото е в течно състояние има мазнини и вода, и се наблюдава характерно ниво на мастна течност поради разликата във вискозитета.

Ако галактоцелето е с по-голяма давност, млякото е с повишен вискозитет и рентгеновия образ може да бъде подобен на хамартом. Този тип галактоцеле започва да наподобява на карцином, въпреки че добре очертаната форма предполага доброкачествена формация.

  • аспирация на кистата

Диагнозата галактоцеле се потвърждава след аспирация на кистата. Аспирираният материал се подлага на биохимичен анализ, който показва различно количество протеини, лактоза и мазнини.

Галактоцелето трябва да се отдиференцира от: лактиращ аденом, фиброаденом, абсцес на гърдата, рак на гърдата.

Какво е лечението на галактоцеле?

В повечето случаи не се налага лечение, тъй като галактоцелето преминава от само себе си. Ако причинява дискомфорт обаче може да се извърши аспирация на течността от кистата. Възможно е и хирургично лечение – ексцизия (изрязване) на кистата.

Прочетете за:
Болести на гърдата
Интрадуктален папилом – доброкачествен тумор на гърдата