Начало / Женско здраве / Интрадуктален папилом – доброкачествен тумор на гърдата

Интрадуктален папилом – доброкачествен тумор на гърдата

фев. 3, 2021

интрадуктален папилом

Интрадукталният папилом е малък, доброкачествен тумор, който произхожда от епитела на млечните канали. Може да се появи при жени от всички възрасти, но най-често възниква при жени между 35 и 55 годишна възраст.

Интрадукталният папилом обикновено е с размери 1-2 см, разполага се на краче, мек е и е богато кръвоснабден, кърви лесно.

Различават се два вида интрадуктален папилом:

  • Централен папилом

Централните интрадуктални папиломи се откриват в големите млечни канали на субареоларната област. Обикновено те са единични и големи по размер. Не са свързани с по-висок риск от рак на гърдата.

Ако туморът достигне големина 2-3 см, той може да се опипа под ареолата и да причини кървава секреция от зърното.

  • Периферен папилом

Периферните интрадуктални папиломи се откриват в периферните канали. В повечето случаи те са по-малки и множествени. Обикновено при тях липсва кървава секреция.

Периферните интрадуктални папиломи имат малко по-висок риск от малигнизиране. Това е така, защото те се свързват с предраково състояние на гърдата, наречено атипична дуктална хиперплазия.

Много рядко се среща състояние, наречено папиломатоза. Представлява необичайно, дифузно разрастване на клетките на млечните канали. При папиломатозата също има по-висок риск от развитие на рак на гърдата.

Какви са причините за поява на интрадуктален папилом?

Причината за поява на интрадуктален папилом е неизвестна. Няма фактори, за които да се знае, че повишават риска от развитие на интрадуктален папилом.

Какви са симптомите при интрадуктален папилом?

Често интрадукталният папилом протича без симптоми и се открива случайно при профилактично образно изследване на гърдата. Основната клинична проява на заболяването е отделянето на серозна или кървава течност от зърното на гърдата. Кървавата секреция се дължи на усукване на папилома около неговото фиброваскуларно краче, което води до исхемия, некроза и интрадуктално кървене.

Други симптоми са:

  • бучка в гърдата – може да се установи една голяма бучка в близост до зълното или множество малки бучки в периферията
  • болка или дискомфорт в гърдата.

Как се диагностицира интрадуктален папилом?

За диагностицирането на интрадуктален папилом се провеждат следните изследвания:

  • физикален преглед – установява се кървава секреция, може да се палпира бучка в гърдата
  • мамография – туморът се представя като кръгла, добре ограничена формация. Може да има микрокалцификати. Често обаче мамограмата е нормална.
  • ултразвуково изследване – често се установява разширен канал, добре ограничена формация, която може да запълва канала
  • дуктография (контрастно рентгеново изследване на млечните канали) – може да се установи разширяване или обструкция на канала.
  • ядрено-магнитен резонанс – определя се точно размера и очертанията на туморната формация
  • биопсия – извършва се тънкоиглена аспирационна биопсия или отворена биопсия. Целта на биопсията е да се изключи наличието на злокачествен тумор.

Интрадукталният папилом трябва да се разграничи от инвазивен дуктален карцином, който е най-често срещания рак на гърдата (80 %).

Какво е лечението?

Лечението на интрадукталния папилом се състои в хирургична ексцизия – отстраняване на тумора.