Меню

Интрадукталният папилом е малък, доброкачествен тумор, който произхожда от епитела на млечните канали. Може да се появи при жени от всички възрасти, но най-често възниква при жени между 35 и 55 годишна възраст.

Интрадукталният папилом обикновено е с размери 1-2 см, разполага се на краче, мек е и е богато кръвоснабден, кърви лесно.

Различават се два вида интрадуктален папилом:

 • Централен папилом

Централните интрадуктални папиломи се откриват в големите млечни канали на субареоларната област. Обикновено те са единични и големи по размер. Не са свързани с по-висок риск от рак на гърдата.

Ако туморът достигне големина 2-3 см, той може да се опипа под ареолата и да причини кървава секреция от зърното.

 • Периферен папилом

Периферните интрадуктални папиломи се откриват в периферните канали. В повечето случаи те са по-малки и множествени. Обикновено при тях липсва кървава секреция.

Периферните интрадуктални папиломи имат малко по-висок риск от малигнизиране. Това е така, защото те се свързват с предраково състояние на гърдата, наречено атипична дуктална хиперплазия.

Много рядко се среща състояние, наречено папиломатоза. Представлява необичайно, дифузно разрастване на клетките на млечните канали. При папиломатозата също има по-висок риск от развитие на рак на гърдата.

Какви са причините за поява на интрадуктален папилом?

Причината за поява на интрадуктален папилом е неизвестна. Няма фактори, за които да се знае, че повишават риска от развитие на интрадуктален папилом.

Какви са симптомите при интрадуктален папилом?

Често интрадукталният папилом протича без симптоми и се открива случайно при профилактично образно изследване на гърдата. Основната клинична проява на заболяването е отделянето на серозна или кървава течност от зърното на гърдата. Кървавата секреция се дължи на усукване на папилома около неговото фиброваскуларно краче, което води до исхемия, некроза и интрадуктално кървене.

Други симптоми са:

 • бучка в гърдата – може да се установи една голяма бучка в близост до зълното или множество малки бучки в периферията
 • болка или дискомфорт в гърдата.

Как се диагностицира интрадуктален папилом?

За диагностицирането на интрадуктален папилом се провеждат следните изследвания:

 • физикален преглед – установява се кървава секреция, може да се палпира бучка в гърдата
 • мамография – туморът се представя като кръгла, добре ограничена формация. Може да има микрокалцификати. Често обаче мамограмата е нормална.
 • ултразвуково изследване – често се установява разширен канал, добре ограничена формация, която може да запълва канала
 • дуктография (контрастно рентгеново изследване на млечните канали) – може да се установи разширяване или обструкция на канала.
 • ядрено-магнитен резонанс – определя се точно размера и очертанията на туморната формация
 • биопсия – извършва се тънкоиглена аспирационна биопсия или отворена биопсия. Целта на биопсията е да се изключи наличието на злокачествен тумор.

Интрадукталният папилом трябва да се разграничи от инвазивен дуктален карцином, който е най-често срещания рак на гърдата (80 %).

Какво е лечението при интрадуктален папилом?

Лечението на интрадукталния папилом се състои в хирургична ексцизия – отстраняване на тумора.

 • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

 • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!