Начало / Актуални теми / Заболявания, причинени от стрептококи

Заболявания, причинени от стрептококи

фев. 22, 2017

стрептококи

Стрептококите са Грам-положителни бактерии с кълбовидна форма. Най-често се разполагат под формата на верижки. Имат капсула, не са подвижни и не образуват спори.

Род Streptococcus включва много видове стрептококи, като класификацията им може да се направи по различни признаци.

Според вида на хемолизата върху кръвен агар стрептококите се разделят на:

  • алфа-хемолитични, например Streptococcus pneumoniae (пневмококи), Streptococcus viridans (зеленеещи стрептококи)
  • бета-хемолитични, например стрептококите от група А и група В
  • гама-хемолитични – не дават хемолиза.

Според групово специфичния антиген (полизахарид С) стрептококите се разделят на 19 серогрупи, като най-голямо значение за патологията на човека имат стрептококите от група А, B, C, D.

Заболявания, причинени от стрептококи от група А

Streptococcus pyogenes е главният представител на тази група и е най-честият причинител на стрептококови инфекции. Той отделя редица токсини и ензими (стрептолизин S, стрептолизин O, хиалуронидаза, стрептокиназа, еритрогенин и др.), които имат важна роля в патогенезата на стрептококовите инфекции.

Стрептококите от група А причиняват множество гнойни възпалителни заболявания:

  • Възпалителни процеси на респираторния тракт – ринити, ларингити, бронхити
  • Стрептококова пневмония

Стрептококовата пневмония е лобуларна (огнищна), като измененията са предимно в долните лобове на белите дробове. Среща се често при деца като усложнение на вирусна пневмония при грип, морбили, рубеола.

  • Стрептококова ангина

Стрептококовата ангина представлява гнойно възпаление на небните сливици. Нарича се още тонзилит. По повърхността на сливиците има мръснобели налепи. Заболяването протича с висока температура, болка в гърлото, болезнено преглъщане, зачервени и уголемени сливици.

Фарингитът представлява възпаление на лигавицата на фаринкса (гълтача). Рядко протича като самостоятелно заболяване. Има сухота и болка в гърлото, болезнено преглъщане.

  • Възпаление на средното ухо (otitis media)

Средният отит представлява гнойно възпаление на лигавицата на средното ухо. Среща се често при деца. Може да възникне след ринофарингит, тонзилофарингит, може да се наблюдава и като усложнение на скарлатина.

Импетигото се среща по-често при деца и е силно заразно. Представлява гнойно възпаление на повърхностните слоеве на кожата. Появяват се мехурчета и гнойни пъпки  около носа, устата, крайниците.

Еризипелът се среща по-често при възрастни хора. Причинителят прониква през ранички по кожата най-често на долните крайници или лицето. Засегнатият кожен участък е зачервен, рязко очертан, надигнат, горещ при допир и болезнен.

Скарлатината се среща предимно при деца на възраст от 1 до 9 години. Причинява се от Streptococcus pyogenes. Протича с ангина и дребно-петнист обрив. Гърлото е силно зачервено, езикът е ярко червен (малинов език), бузите и челото на детето са червени. Появява се ситен ярко червен обрив по шията, тялото и крайниците.

  • Остеомиелит

Остеомиелитът се среща най-често при деца. Представлява гнойно възпаление на костния мозък, което се разпространява и обхваща цялата кост и съседните мускули. Протича с много висока температура и силна болка в засегнатата кост.

  • Стрептококов менингит
  • Стрептококов сепсис.

Заболявания, причинени от стрептококи от група B

Streptococcus agalactiae има най-голямо значение от стрептококите от група В. Изолират се често от урогениталния тракт (най-вече на жените). У новородени и деца причиняват сепсис, менингит, пневмония, конюнктивит, отит, а у възрастни – менингит, пневмония, пиелонефрит и други урогенитални инфекции.

Прочетете за:
Усложнения след стрептококова инфекция