Начало / Актуални теми / Постхерпетична невралгия

Постхерпетична невралгия

фев. 24, 2021

постхерпетична невралгия

Постхерпетичната невралгия е усложнение на херпес зостер, при което пациентите усещат болка дълго време след като обрива е изчезнал.

Херпес зостер е остра вирусна инфекция, при която се засягат кожата и нервната ситема. Причинява се от Varicella zoster вирус (VZV). При първото инфектиране с този вирус в детска възраст се развива заболяването варицела. След оздравяване вирусът остава в латентно състояние в спиналните ганглии. При отслабен имунитет, стрес, вирусна инфекция, злокачествени тумори и други провокиращи фактори вирусът може да се активира и да причини заболяването херпес зостер.

Херпес зостер протича с появата на характерен обрив – мехурчета по хода на засегнатите нерви. Най-често това са междуребрените нерви и троичния нерв, който инервира лицето. Болните имат много силна, пареща или режеща болка. За 2-3 седмици обривът затихва. На мястото на мехурчетата се образуват корички, които след това отпадат.

Когато обривът изчезне, но болните все още имат силни болки, се говори за постхерпетична невралгия. Среща се при около 20 % от болните с херпес зостер инфекция.

Какви са причините за постхерпетична невралгия?

Постхерпетичната невралгия възниква поради възпаление на сетивните нерви, причинено от вируса. Увредените нерви не могат да предават правилно нервните сигнали от кожата към мозъка и това води до силна, хронична невропатична болка.

Не е ясно защо някои хора с херпес зостер развиват постхерпетична невралгия, но рискът за поява на това усложнение се увеличава с възрастта.

Хората, при които херпес зостер протича по-тежко с много силна болка и значителен обрив, също имат по-висок риск от развитие на постхерпетична невралгия.

Какви са симптомите на постхерпетична невралгия?

Характерни признаци на постхерпетична невралгия са:

  • силна болка, която продължава повече от 1 – 3 месеца на същото място, на което е бил обрива. В някои случаи болката може да продължи 1-2 години. Болката може да се появява и да изчезва или да бъде постоянна. Описва се като пареща, пробождаща, стрелкаща.
  • алодиния – поява на болка при минимално дразнене, например лек допир
  • хипералгезия – поява на болка в резултат на нещо, което обикновено не причинява болка, напримел лек бриз.

В зависимост от това колко дълго продължава постхерпетичната невралгия и колко е болезнена, болните могат да развият други симптоми като депресия, нарушение на съня.

Как се диагностицира постхерпетичната невралгия?

За поставянето на диагнозата са достатъчни данните от анамнезата за персистираща болка седмици и месеци след прекарана херпес зостер инфекция.

Какво е лечението при херпес зостер?

Лечението на постхерпетична невралгия цели овладяване на болката. Може да се наложи да се пробват различни видове лекарства, за да се открие най-подходящата за пациента комбинация. Аналгетиците и нестероидните противовъзпалителни средства, които се използват за обезболяване в повечето случаи не помагат при постхерпетична невралгия.

За лечение на болката при постхерпетична невралгия се прилагат трициклични антидепресанти (амитриптилин) и антиконвулсанти (габапентин).

Повечето хора с постхерпетична невралгия се възстановяват напълно в рамките на една година. Понякога обаче болката може да продължи по-дълго.

Прочетете за:
Херпес зостер (Herpes zoster)
Усложнения при херпес зостер
Окципитална невралгия – болка в задната част на главата
Междуребрена невралгия