Начало / Актуални теми / Невралгия – причини, видове

Невралгия – причини, видове

юни 22, 2021

невралгия

Невралгия представлява заболяване на периферните нерви, което протича само с невропатна болка – силна, стрелкаща, пробождаща или пареща болка, която се появява поради увреждане или дразнене на периферен нерв.

Невралгиите са по-чести при възрастни хора, но може да засегнат всяка възраст.

Какви са причините за невралгия?

В зависимост от причината за възникване се различават два вида невралгия:

 • идиопатична – причината за появата й е неизвестна
 • симптоматична – настъпва вследствие на друго основно заболяване.

Ето някои от най-честите причини за симптоматична невралгия:

 • увреждане на нерв при травма (например спортна, автомобилна), както и при хирургична операция
 • компресия на нерв от съседни органи – кости, кръвоносни съдове, тумори
 • инфекциозни заболявания – херпес зостер, Лаймска болест, СПИН, сифилис

При около 20 % от болните с херпес зостер инфекция се наблюдава постхерпетична невралгия. За Лаймската болест (бактериална инфекция, която се пренася от кърлежи) е характерно увреждането на нервната система. Може да се засегнат различни черепномозъчни нерви (лицевия, троичния, зрителния, слуховия нерв и др.), както и коренчета, нервни сплитове и периферни нерви.

Инфекция в определена част на тялото може да засегне, намиращ се в близост нерв и да причини невралгия. Например, инфекция от зъбен произход, възпаление на синусите, устната кухина, очите, ретрофарингеален абсцес, перитонзиларен абсцес.

 • някои химиотерапевтици, например цисплатина, винкристин
 • множествена склероза
 • диабет
 • алкохолизъм
 • хронична бъбречна недостатъчност
 • порфирия
 • простуда.

Какви видове невралгия има?

Невралгиите могат да се разделят на различни видове, в зависимост от това кои нерви са засегнати.
Ето някои по-често срещани видове:

Тригеминална невралгия

Това е най-честият вид. Дължи се на засягане на един или повече от клоновете на троичния нерв (n. trigeminus). Този нерв инервира значителна област – кожата на лицето, лигавицата на носната и устната кухина, клепачите, конюнктивата, слъзната торбичка, горната и долната челюст.

Тригеминалната невралгия се характеризира със силна, пристъпна, стрелкаща болка, която наподобява преминаване на електрически ток. Обикновено се засяга само едната страна на лицето. Болковият пристъп възниква внезапно, продължава от няколко секунди до 1-2 минути и може да се повтаря многократно през деня. При някои пациенти може да има постоянна, тъпа болка.

Постхерпетична невралгия

Тя възниква като усложнение на херпес зостер инфекцията. Причинител на заболяването е Varicella zoster вирус. Характеризира се със силни болки и поява на мехурчета по хода на засегнатите нерви, най-често междуребрените нерви и троичния нерв.

При около 20 % от пациентите с херпес зостер, болките продължават и след изчезване на обрива – налице е постхерпетична невралгия. По характер болката е пареща, пробождаща, може да бъде силна или умерена, постоянна или периодична, може да продължи месеци и дори години.

Междуребрена (интеркостална) невралгия

При нея се засягат междуребрените нерви. Болните се оплакват от силна, пронизваща болка по хода на ребрата. При кихане, кашляне или при смях болката се усилва. При пациенти, при които междуребрената невралгия протича по-тежко може да се наблюдават някои допълнителни симптоми – стягане в гърдите, изтръпване в горната част на гърдите или горната част на гърба.

Глософарингеална невралгия

Невропатната болка се дължи на увреждане на глософарингеалния нерв. Протича със силна, пробождаща болка в корена на езика и задната стена на фаринкса. Болката се провокира при преглъщане, дъвчене, говор. Може да има до 10 и повече пристъпа дневно.

Окципитална невралгия

Причинява стрелкаща болка, която започва в областта на тила, излъчва се нагоре по протежение на скалпа, като може да се усети и зад ушите или очите.