Меню

Глософарингеалната невралгия се характеризира със силна, пристъпна болка в гърлото, езика, сливиците или ухото. Среща се сравнително рядко, по-често у жени. Обикновено се наблюдава при хора на средна възраст, но се среща също при деца и хора в напреднала възраст.

Какво представлява глософарингеалният нерв?

Езиково-гълтачният нерв (n. glossopharyngeus) е деветият черепномозъчен нерв. Той е смесен нерв, който съдържа моторни, сетивни, сетивно-вкусови и парасимпатикови влакна. Ядрата му се разполагат в продълговатия мозък. Глософарингеалният нерв излиза от продълговатия мозък и напуска черепната кухина през foramen jugulare. Насочва се дъговидно напред и преминава между вътрешната сънна артерия и вътрешната яремна вена, а след това между m. stylopharyngeus и m. styloglossus, като достига страничния ръб на езика. По протежението му се отделят редица клонове.

Глософарингеалният нерв е предимно сетивен нерв и инервира лигавицата на гълтача (фаринкса), средното ухо, небцовата сливица, небните дъги, задната трета на езика. Двигателната му част инервира само m. stylopharyngeus. Постганглионерните парасимпатикови влакна инервират слюнчените жлези в букалната лигавица, на езика и фаринкса.

Какви са причините за глософарингеална невралгия?

Глософарингеалната невралгия бива идиопатична (причината за възникването й е неизвестна) и симптоматична – възниква при друго заболяване.

Симптоматичната форма най-често се свързва с:

  • перитонзиларен абсцес
  • ретрофарингеален абсцес
  • тумори в орофарингеалната област
  • мозъчен тумор
  • компресия на нерва от мозъчни съдове
  • инфекции
  • травми
  • множествена склероза.

Увреждането на глософарингеалния нерв води до поява на силна, стрелкаща болка.

Какви са симптомите при глософарингеална невралгия?

Основен симптом на заболяването е болката. Тя е едностранна, краткотрайна, пристъпна, интензивна и пробождаща. Локализира се в корена на езика, сливицата, задната стена на фаринкса, като може да се разпространява към долната челюст и външния слухов канал или първоначално да се локализира там. Болката се провокира при преглъщане, говорене, дъвчене, прозяване, както и при притискане с шпатула на задната стена на фаринкса или корена на езика, при докосване на външния слухов канал. Пристъпът може да възникне и спонтанно.

Болката може да се придружава от брадикардия (забавена сърдечна дейност), рязко понижаване на кръвното налягане, синкоп.

Пристъпите на болка продължават от секунди до минути, като броят им достига до 10 и повече за 24 часа, включително и през нощта по време на сън. Понякога между пристъпите може да има тъпа болка в продължение на минути или часове. Не се установяват сетивни и двигателни нарушения.

Как се поставя диагнозата?

За диагностицирането на глософарингеална невралгия е необходимо изследване на неврологичния статус на пациента. Например неврологът ще докосне с памучен тампон задната стена на фаринкса, при което ще се провокира болка. Ако след това постави локален анестетик по задната стена на гълтача и болката изчезне, то се касае за глософарингеална невралгия.

За установяването на причината за глософарингеалната невралгия (например тумори, съдова компресия) допринасят образните изследвания и най-вече ядрено-магнитния резонанс.

Глософарингеалната невралгия трябва да се отдиференцира от кластърно главоболие, аневризма на вертебралната артерия, назофарингеален тумор, невралгия на nervus intermedius.

Какво е лечението при глософарингеална невралгия?

При установяване на причината за глософарингеалната невралгия се провежда етиологично лечение. Например при компресия на нерва от тумор, от кръвоносен съд може да се извърши хирургично лечение. Ако причината е инфекция може да се проведе антибиотично лечение.

Симптоматичното лечение, включва прилагането на медикаменти, облекчаващи болката – габапентин, карбамазепин, трициклични антидепресанти. Прилагат се също витамини от група В.

Прочетете за:
Тригеминална невралгия

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!