Начало / Актуални теми / Окципитална невралгия – болка в задната част на главата

Окципитална невралгия – болка в задната част на главата

юли 28, 2020

окципитална невралгия

Окципиталната невралгия е форма на главоболие, характеризиращо се с пронизваща, пулсираща или хронична болка в горната част на врата. Дължи се на компресия или възпаление на окципиталните нерви.

Окципиталните нерви представляват чифтни гръбначномозъчни нерви. Биват:

 • голям окципитален нерв ( occipitalis major) – произхожда от задния корен на втори шиен нерв – С2. Преминава през мускулите в основата на черепа и се разклонява в кожата по тилната и отчасти по теменната част на главата.
 • малък окципитален нерв ( occipitalis minor) – произхожда от предния корен на втори шиен нерв – С2. Насочва се нагоре по повърхността на m. sternocleidomastoideus и m. splenius capitis, достигайки кожата в латералната част на тилната област.
 • трети окципитален нерв ( occipitalis tertius) – произхожда от дорзалния клон на трети шиен нерв – С3. Той инервира кожата по задната страна на шията и тила.

Какви са причините за окципитална невралгия?

Окципитална невралгия възниква при дразнене, възпаление или притискане на окципиталните нерви. Ето някои възможни причини за окципитална невралгия:

 • травма в задната част на главата или в основата на черепа
 • мускулни проблеми – напрежение или спазъм на мускулите в областта на врата и задната част на главата може да причини притискане на окципиталните нерви
 • остеоартрит на горния шиен отдел на гръбначния стълб
 • дискова херния в шийния отдел, водеща до компресия на нервните коренчета
 • тумори, причиняващи компресия на окципиталните нерви или на нервните коренчета.

По-редки причини са: диабет, възпаление на кръвоносните съдове, инфекции (напр. синузит).

Какви са симптомите на окципитална невралгия?

Пациентите с окципитална невралгия се оплакват от внезапна, силна, пробождаща болка, която се усеща като токов удар в задната част на главата и врата. Пристъпите на интензивна болка продължават само няколко секунди или минути. Възможно е между пристъпите да има постоянна или пулсираща болка.

Болката при окципитална невралгия обикновено е ендостранна, но може да бъде и двустранна. Започва в областта на тила и след това се разпространява нагоре. Някои хора могат да изпитат болка зад ушите, очите или по целия скалп.

Леко движение може да провокира или да влоши болката, например при завъртане на главата на една страна, при ресане на косата.

Как се диагностицира окципиталната невралгия?

Няма специфични изследвания, чрез които да се диагностицира окципиталната невралгия. Диагнозата се поставя въз основа на:

 • анамнезата – болните описват характера и локализацията на болката
 • физикалния преглед – при натиск в областта на врата и задната горна част на главата се провокира или се влошава болката. Може да се установят напрегнати шийни мускули.
 • блокада на окципиталния нерв – използва се местна упойка, за да се провери дали това ще премахне болката. При изчезване на болката диагнозата се потвърждава.
 • компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс – образните изследвания допринасят за установяването на дегенеративни промени в шийните прешлени, за установяването на туморни процеси.

Окципиталната невралгия най-често трябва да се отдиференцира от мигрена, тензионно главоболие, кластърно главоболие, продължителна хемикрания и др.

Какво е лечението при окципитална невралгия?

Има редица възможности за лечение на окципиталната невралгия. Прилага се:

 • медикаментозно лечение – за облекчаване на болката може да се използват нестероидни противовъзпалителни средства, трициклични антидепресанти, антиконвулсанти, инхибитори на обратното захващане на серотонина и норепинефрина, мускулни релаксанти
 • терапевтична блокада на окципиталния нерв – инжектира се локален анестетик и стероид
 • физиотерапия – топли компреси, масаж.

При неуспех от консервативното лечение може да се пристъпи към по-инвазивни техники – стимулация на окципиталния нерв, разиочестотна аблация, химическа невролиза, перкутанна криоаблация, а в някои случаи и хирургична декомпресия.

Прочетете за:
Видове невралгия
Главоболие в тила
Видове главоболие