Начало / Актуални теми / Увеличени шийни лимфни възли – цервикална лимфаденопатия

Увеличени шийни лимфни възли – цервикална лимфаденопатия

мар. 6, 2019

увеличени шийни лимфни възли

Лимфните възли са малки структури с бобовидна форма, разположени по цялото тяло. Те са част от лимфната система и имат важна роля в имунната защита. Разполагат се в редица или на групи, например в областта на шията, подмишниците, слабинната област и др.

Шийните лимфни възли, наричани още цервикални лимфни възли се разполагат в областта на шията. Те биват повърхностни и дълбоки. Повърхностните шийни лимфни възли се разполагат в подкожните слоеве на шията, по хода на външната яремна вена (v. jugularis externa) и зад m. sternocleidomastoideus.

Дълбоките шийни лимфни възли са подредени във верига главно по хода на магистралните съдове на шията. Биват предгръклянни, предщитовидни, предтрахеални, трахеални и надключични.

Шийните лимфни възли филтрират лимфата от областта на шията. В тях се задържат проникнали чужди частици (вируси, бактерии) и се атакуват от активираните лимфоцитите. Това довежда до уголемяване на шийните лимфни възли, които могат да се опипат като бучки под кожата на шията.

Увеличаването на шийните лимфни възли се нарича шийна лимфаденопатия (цервикална лимфаденопатия).

В зависимост от причината лимфните възли могат да бъдат леко уголемени или да нарастнат до значителни размери. Могат да бъдат с мека или твърда консистенция, подвижни или неподвижни, болезнени или не. Кожата над тях може да бъзе зачервена и затоплена. В някои случаи лимфните възли могат да фистулизират. Обикновено след излекуване на основното заболяване те се връщат към нормалните си размери. При някои хронични инфекции или при злокачествени заболявания обаче лимфаденопатията може да персистира дълго време.

Кои са най-честите причини за увеличени шийни лимфни възли?

Множество причини могат да доведат до увеличени шийни лимфни възли. Вирусните и бактериалните инфекции на горните дихателни пътища (нос, околоносни синуси, сливици, фаринкс, ларинкс, трахея) са най-честата причина за подути шийни лимфни възли, особено при деца.

При редица инфекциозни заболявания, като например туберкулоза, бруцелоза, лаймска болест, вторичен сифилис шийните лимфни възли могат да бъдат увеличени заедно с лимфни възли и от други области.

Автоимунни заболявания, като например лупус еритематодес, склеродермия, ревматоиден артрит също могат да предизвикат подуване на различни групи лимфни възли, включително и на шийните.

Някои лекарства, като например карбамазепин и фенитоин имат като страничен ефект подуване на лимфните възли, включително и на шийните.

Възможно е шийните лимфни възли да се увеличат в резултат на злокачествено заболяване. Например:

Характерни признаци при уголемяване на лимфните възли от малигнен процес са:

  • лимфаденопатията продължава повече от 6 седмици
  • лимфните възли бързо увеличават размера си и са над 2 см
  • лимфните възли са твърди и неболезнени
  • лимфните възли могат да станат неподвижни поради срастване с околните тъкани
  • често има нощно изпотяване, значителна загуба на тегло.

Прочетете за:
Заболявания на лимфната система
Лимфаденит – възпаление на лимфните възли