Начало / Актуални теми / Често уриниране – причини – 1-ва част

Често уриниране – причини – 1-ва част

май 17, 2021

често уриниране

Често уриниране означава необходимост от уриниране повече от 8 пъти през деня и повече от веднъж през нощта. Възможно е количеството на отделената урина да бъде повече от обикновеното или да се отделят само малки количества урина. Нормално за 24 часа човек отделя 1200 до 1500 ml урина.

Често уриниране може да възникне поради повишено образуване на урина, изменения в мускулите, нервите или други тъкани, нарушаващи функцията на пикочния мехур, намален капацитет на пикочния мехур (под 200 ml).

Пикочният мехур може да побере до 700 ml урина, но позив за уриниране възниква, когато съдържащата се в него урина достигне около 150 ml.

Честото уриниране може да бъде симптом на много различни здравословни проблеми.

Какви са причините за често уриниране?

Причините за често уриниране се разделят на две големи групи:

Заболявания, засягащи пикочополовата система

Най-честата причина за често уриниране е инфекция на пикочните пътища.

Основен симптом при остро възпаление на пикочния мехур е честото уриниране на малки количества урина. Болните имат силно парене и болка по време на микция. След уриниране имат чувство за недоизпразнен мехур.

При хроничен цистит оплакванията са по-слабо изразени. Обикновено е налице често уриниране, придружено с леко парене.

Пиелонефритът представлява възпаление на бъбречния паренхим и легенче, причинено най-често от Ешерихия коли, Протеус, Клебсиела и др. Характерни симптоми са висока температура, болки в кръста, често уриниране.

  • простатит

Простатитът е възпаление на простатата, което се причинява от Ешерихия коли, Клебсиела, Протеус, хламидии, микоплазми, гонококи и др. Болните се оплакват от болка в перинеума, ирадиираща към тестисите, често уриниране, парене и болка при уриниране.

  • уретрит (възпаление на уретрата).

Други причини за често уриниране са:

  • рак на пикочния мехур

При пациенти с рак на пикочния мехур в напреднал стадий е характерно честото уриниране на малки количества урина. Причините за това са свързани със значителното намаляване на капацитета на пикочния мехур от тумора, поява на обструкция на мехурната шийка от тумора, развитие на добавен възпалителен процес (цистит).

Най-честите симптоми при уголемена простата са: чести позиви за уриниране, особено нощем, трудност при започване на уринирането, прекъсване на струята, слаба струя, чувство за непълно изпразване на мехура.

  • интерстициален цистит

Интерстициалният цистит е хронично заболяване на пикочния мехур с неясна етиология. Характеризира се с болка в областта на пикочния мехур и малкия таз, парене и болка при уриниране, често уриниране, нощно уриниране.

  • камъни в уретера, пикочния мехур, простатата
  • чуждо тяло в пикочния мехур
  • тумори на матката, които притискат пикочния мехур
  • пролапс на женските гениталии – влагалище, матка
  • уринарна инконтиненция
  • хронична бъбречна недостатъчност

В начален стадий на хронична бъбречна недостатъчност се наблюдава полиурия (болните отделят над 2 л урина) и никтурия (нощно уриниране).

В полиуричната фаза на остра бъбречна недостатъчност количеството на отделената урина се повишава, като може да достигне над 5 л за 24 часа.

Прочетете за:
Причини за често уриниране – 2-ра част
Остър цистит
Пиелонефрит

Последни публикации