Начало / Актуални теми / Лекарства за ревматоиден артрит – видове

Лекарства за ревматоиден артрит – видове

юни 12, 2023

лекарства за ревматоиден артрит

За лечение на ревматоиден артрит (РА) се използват три основни групи лекарста. При повечето пациенти се прилагат няколко препарата от различни групи, което оптимизира действието им и намалява токсичността им.

Класификация на антиревматоидните средства

Основните лекарства за ревматоиден артрит са:

 • Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)
 • Глюкокортикостероиди (ГКС)
 • Болест модифициращи антиревматоидни лекарства (БМАРЛ)
 • небиологични лекарства
 • биологични лекарства.

Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)

Медикаментите от тази група имат аналгетичен, противовъзпалителен и антипиретичен ефект. Те намаляват ставната болка и отока, подобряват функционалния капацитет на възпалените стави.

НСПВС са ефикасни в началния стадий на заболяването. Те обаче са симптоматични средства и не променят хода на болестта, не предпазват от деструкция на ставите.

Основният механизъм на действие на НСПВС е инхибиране на ензима циклооксигеназа (СОХ) и потискане синтеза на простагландини. Циклооксигеназата има три изоформи: СОХ1 (участва във физиологични процеси), СОХ2 (участва в патологични процеси) и СОХ3 (стимулира синтеза на простагландини в мозъка).

При лечение на ревматоиден артрит най-често се използват следните нестероидни противовъзпалителни средства:

 • коксиби – целекоксиб (аклекса, селебрекс, кокси, дефинакс), еторикоксиб

Коксибите са НСПВС, които инхибират селективно СОХ2 изоформата на ензима циклооксигеназа. Те не са активни спрямо СОХ1 изоформата, която е отговорна за синтеза на простагландини, предпазващи стомашно-чревния тракт. Ето защо при употребата на селективни СОХ2 инхибитори, рискът от гастроинтестинални странични ефекти (гадене, повръщане, язви, кървене, перфорация) е малък. Чрез коксибите се постига оптимален баланс между терапевтична ефективност и нежелани реакции.

 • конвенционални НСПВС
  – диклофенак (волтарен, фелоран, диклак)
  – пироксикам (фламексин)
  – ибупрофен (ибутоп)
  – кетопрофен (кетонал, фастум гел)

При продължителна употреба на конвенционални НСПВС има повишен риск от стомашно-чревни и други странични ефекти – увреждане на бъбреците, черния дроб, кожноалергични реакции и др. За намаляване на риска от стомашно кървене се включват инхибитори на протонната помпа.

При използване на НСПВС трябва да се спазват някои принципи:

 • изборът на препарат и дневната доза зависят от активността на заболяването
 • правилно разпределение на дозата в денонощието според необходимостта на пациента от обезболяване
 • използване на алтернативни форми на приложение (ректално, локално, парентерално), когато има противопоказания за перорален прием
 • достатъчна продължителност на лечебния курс
 • ефектът от лечението се отчита след 2-3 седмици.

Необходимо е мониториране на пациентите и контрол на терапията поради риск от лекарствени взаимодействия на НСПВС с антикоагуланти, диуретици, антихипертензивни средства и др.

Глюкокортикостероиди (ГКС)

Глюкокортикостероидите бързо повлияват пациентите с ревматоиден артрит. Това се дължи на тяхната мощна противовъзпалителна активност и на имуносупресивния им ефект. Освен, че подобряват симптоматиката, те забавят прогресирането на заболяването.

Продължителната употреба на кортикостероиди обаче се избягва, тъй като те имат множество странични ефекти – остеопороза, диабет, хипертония, инфекции и др.

Най-често се прилага преднизон в дневна доза 5-10 mg. Вътреставното инжектиране на ГКС с дълготрайно действие значително подобрява симптомите на РА и намалява дозата им при системно приложение.

Кортикостероидите се препоръчват в началния стадий на заболяването като преход към лечението с БМАРЛ, които имат бавно настъпващ ефект. Самостоятелното им приложение се избягва. Прилагат се и при извънставните форми на ревматоиден артрит (обикновено в по-високи дози) и в период на обостряне.

Прочетете за:
Болест модифициращи антиревматоидни лекарства (БМАРЛ)
Странични ефекти на нестероидните противовъзпалителни средства
Странични ефекти на кортикостероидите