Начало / Актуални теми / Сарком на меките тъкани. Видове саркоми

Сарком на меките тъкани. Видове саркоми

мар. 13, 2023

сарком на меките тъкани

Саркомите са група злокачествени тумори, които произхождат от съединителната (мезенхимната) тъкан на тялото, като мастна тъкан, мускули, кръвоносни съдове, нерви, кости. Тъй като тези тъкани се намират в цялото тялото, саркомът може да се развие навсякъде.

Има два основни вида саркоми: саркоми на меките тъкани и костни саркоми.

Сарком на меките тъкани

Саркомът на меките тъкани е злокачествен тумор, който започва в меките тъкани на тялото. Към тях се отнасят всички поддържащи тъкани в тялото, с изключение на костите. Те включват мастна тъкан, мускули, нерви, сухожилия, лимфни съдове, кръвоносни съдове, тъканта около ставите и дълбоката кожна тъкан.

Саркомът на меките тъкани е рядък вид рак, който обикновено се образува като безболезнена бучка. Може да се развие навсякъде в тялото, но най-често в бедрото, рамото, ръката, таза и корема.

Има повече от 50 вида саркоми на меките тъкани. Те се класифицират по вида на меката тъкан, където е започнал туморът.

Някои от най-често срещаните видове саркоми на меките тъкани са:

Тумори на мускулната тъкан

Към саркомите, произхождащи от мускулната тъкан на тялото се отнасят:

 • лейомиосарком

Лейомиосаркомът е един от най-често срещаните видове сарком на меките тъкани и обикновено се развива при хора на средна възраст или по-възрастни. Започва в гладката мускулатура. Среща се почти навсякъде в тялото, но най-често се образува в матката (сарком на матката) и стомашно-чревния тракт. Туморът метастазира предимно по кръвен път в белия дроб, черния дроб.

 • рабдомиосарком

Рабдомиосаркомът е най-често срещаният тип сарком на меките тъкани при деца. Рядко се наблюдава при възрастни. Рабдомиосаркомът започва в скелетната (напречнонабраздената) мускулатура. Най-често се локализира в областта на главата и шията, ръцете, краката и тялото. Обикновено туморът достига големи размери (до 20 см).

Тумори на кръвоносните и лимфните съдове

Саркомът на меките тъкани може да започне в стените на кръвоносните или лимфните съдове.

Ангиосаркомът се образува в лигавицата на кръвоносните съдове. Може да се развие във всеки орган, например в черния дроб, слезката, гърдата, сърцето, но най-често започва в съдовете на кожата на лицето, шията, скалпа. Ангиосаркомът често рецидивира.

 • хемангиоендотелиом

Хемангиоендотелиомът започва в епителните клетки, които покриват кръвоносните съдове. Най-вече засяга черния дроб и белите дробове. Тези саркоми на меките тъкани са склонни да растат бавно. Считат се за по-малко агресивни, но могат да растат в околните тъкани и да дадат метастази в други части на тялото.

 • саркомът на Капоши

Саркомът на Капоши се развива в ендотела на кръвоносните съдове. Образува се по кожата, в лигавицата на устата, носа, в черния дроб, белия дроб, лимфните възли, червата и др.

Саркомът на Капоши се причинява от човешкия херпес вирус 8 (HHV-8). Среща се често при ХИВ-позитивни и при имуносупресирани пациенти.

 • лимфангиосарком

Лимфангиосаркомът произхожда от епитела на лимфните съдове. Сравнително рядък тумор е и възниква обикновено при продължителен застой на лимфа или след лъчетерапия на друг злокачествен тумор.

Тумори от фиброзна тъкан

Тази група включва много различни видове:

 • фибросарком

Фибросаркомът произхожда от фиброзната съединителна тъкан, която свързва частите на тялото, например сухожилия, лигаменти, фасции, апоневрози. Обикновено засяга бедрата, коленете, ръцете и торса.

Има два вида фибросаркома: инфантилен или вроден фибросарком и фибросарком от възрастен тип. Инфантилните фибросаркоми рядко метастазират, докато фибросаркомите при възрастни са силно злокачествени.

 • миксофибросарком

Миксофибросаркомът се среща в подкожната съединителна тъкан или в мускулните фасции и апоневрози. Обикновено се среща в ръката или крака и изглежда като малка бучка, която наратва бавно. Често рецидивира след лечение.

 • dermatofibrosarcoma protuberans – развива се в кожата
 • солитарен фиброзен тумор.

Други видове саркоми на меките тъкани са:

 • липосарком – произхожда от мастната тъкан
 • тумори на обвивката на периферните нерви
 • синовиален сарком – започва в тъканите около ставите на краката и ръцете
 • алвеоларен сарком на меките тъкани
 • светлоклетъчен сарком – произхожда от меките тъкани на ходилата
 • сарком на Юинг на меките тъкани – развива се в меките тъкани около костите
 • недиференциран плеоморфен сарком – развива се в меките тъкани на крайниците, корема
 • стомашно-чревен стромален тумор – развива се в съединителната тъкан на стомашно-чревния тракт.

Прочетете за:
Сарком на Капоши
Костни саркоми