Начало / Актуални теми / Сарком на Капоши – причинява се от вирус

Сарком на Капоши – причинява се от вирус

авг. 9, 2018

сарком на Капоши

Саркомът на Капоши е вид рак, който се образува в ендотела на кръвоносните и лимфните съдове. Появяват се тумори по кожата, лигавиците на устата, носа, ануса. Засягат се и някои вътрешни органи, най-често бял дроб, черен дроб, стомах, черва и лимфни възли.

Каква е причината за сарком на Капоши?

Саркомът на Капоши се причинява от човешкия херпес вирус 8 (HHV-8), който се нарича още херпес вирус на саркома на Капоши (HVSK). Разпространяването на вируса става при полов контакт, чрез кръв или слюнка, както и от майката на бебето по време на раждане.

Какви са симптомите при сарком на Капоши ?

Основният симптом при сарком на Капоши са кожните лезии. По кожата се установяват малки виолетови или кафяво-синкави петна, които постепенно нарастват като възли или се сливат в плаки. Обикновено се локализират по лицето, носа гениталиите, долните крайници. Възможно е да настъпи разязвяване и кървене от лезията.

При наличие на лезии по небцето, венците може да е затруднен говора и храненето, да има кървене.

Тумори могат да се открият и във вътрешните органи – в стомашно-чревния тракт, черния дроб, белите дробове, лимфните възли. В зависимост от размера и локализацията на туморите може да има кървене, болка, чревна непроходимост.

В едни случаи заболяването може да прогресира много бавно с години, а в други изключително бързо и да доведе до смърт.

Различават се четири основни вида сарком на Капоши:

  • СПИН- асоцииран сарком на Капоши

Сред ХИВ- позитивните саркома на Капоши се появява почти изключително при хомосексуални мъже и много рядко при пациенти, заразени по венозен път. Може да бъде причина за диагностицирането на СПИН. Симптомите прогресират много бързо, има масивно засягане на вътрешните органи и лимфната система.

  • Класически сарком на Капоши

Класическият сарком на Капоши се среща рядко, като засяга главно кожата по подбедриците и ходилата. Среща се най-често при мъже над 50-годишна възраст от Средиземноморския регион. Счита се, че тези хора се раждат с генетична предразположеност към вируса HHV-8.

За разлика от другите видове при класическият сарком на Капоши симптомите се развиват бавно в продължение на много години и обикновено не е причина за смъртта.

  • Имуносупресивен сарком на Капоши

Възниква при хора, на които е била извършена трансплантация на орган. След трансплантацията те получават лекарства, наречени имуносупресори, за да се предотврати отхвърлянето на органа от тялото. В резултат имунната система се потиска и отслабва. Може да настъпие реактивиране на предишна инфекция с HHV-8 и вирусът да започне да се реплицира.

Този вид сарком на Капоши има агресивно протичане и трябва бързо да се лекува.

  • Ендемичен сарком на Капоши (Африкански вариант)

Ендемичният сарком на Капоши се среща в някои части на Африка, където инфекцията с HHV-8 е широко разпространена. Засяга деца и млади хора, прогресира бързо.

В протичането на заболяването се разграничават следните стадии:
I-ви стадий – има до 10 кожни лезии в една анатомична област
II-ри стадий – има над 10 кожни лезии в 2 или повече анатомични области
III-ти стадий – засягат се лимфни възли, стомашно-чревен тракт, бял дроб
IV-ти стадий – има лезии по кожата и във вътрешни органи.

Как се диагностицира саркомът на Капоши?

Кожната биопсия е основен метод за диагностициране на саркома на Kaposi. Взема се материал от засегнатата тъкан за хистологично изследване. Процедурата обикновено се провежда при локална анестезия.

Извършват се още серологични изследвания, ендоскопски изследвания (бронхоскопия, колоноскопия), ултразвуково изследване, рентгенография, компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс в зависимост от това кои вътрешни органи са засегнати.

Какво е лечение на саркома на Капоши?

Лечението на саркома на Капоши зависи от вида и стадия на заболяването. При единични кожни лезии се прилага криотерапия, хирургично отстраняване на тумора (ексцизия), лъчелечение.

При СПИН- асоциираният вариант се провежда лечение чрез комбинирина антиретровирусна терапия. При класическият и Африканският сарком на Капоши се провежда лъчетерапия, химиотерапия. При имуносупресивния сарком на Капоши се препоръчва спиране на имуносупресивната терапия и лечение чрез лъчетерапия и химиотерапия.

Прочетете за:
Симптоми на ХИВ-инфекция и СПИН

Последни публикации