Начало / Актуални теми / Какво представлява херпес зостер?

Какво представлява херпес зостер?

фев. 13, 2014

Херпес зостер е вирусна инфекция, която обикновено се проявява с болезнен обрив по кожата. Макар, че обривът може да засегне цялото тяло обикновено той се локализира под формата на ивици от червеникави мехури в едната половина на гръдния кош.

Херпес зостер се причинява от вируса варицела-зостер, който е причинител и на варицела, един от видовете шарка. За да се развие херпес зостер, пациентът първо трябва да прекара варицела. След това вирусът остава в спящо състояние в нервните клетки на организма и години по-късно може да се активира при спадане на имунитета.

Въпреки, че херпес зостерът не е животозастрашаващо състояние той може да бъде много болезнен и да причини значителен дискомфорт на пациентите. За облекчаване на симптомите и предпазване от усложнения е важно ранното започване на лечение.

Какви са симптомите на херпес зостер?

Първите оплаквания са усещане на тръпки в засегнатата област, след което се появяват болка и обрив.

Болката най-често е постоянна и сравнително силна. При някои пациентите тя е тъпа, докато при други е силна и изгаряща. Болката може да бъде епизодична и да е съпроводена с болезненост при допир на засегнатата област. В някои случаи може да има болка по хода на нервите, която да продължава и след излекуването – постхерпетична невралгия.

Обривът се появява един-два дни след началото на болковите оплаквания. Той е обикновено само от едната страна на гръдния кош и се развива по хода на нервите в тази област. Появяват се зачервени петна, които бързо минават в сърбящи мехури. Те много наподобяват на мехурите при варицела.

Други симптоми, които могат да съпътстват херпес зостер са:

– обща слабост
– главоболие
– повишена температура.

Как се диагностицира заболяването?

Поставянето на диагноза херпес зостер обикновено не е трудно при съобщаване от страна на пациента за болезненост и обрив от едната страна на гръдния кош. Обривът е много характерен, но в някои случаи за по-голяма сигурност може да се вземе проба от мехурите, за лабораторно изследване и потвърждаване на диагнозата.

Какво е лечението?

Най-добрите медикаменти са противовирусните лекарства. Те не водят до трайно излекуване, но намаляват тежестта на симптомите и намаляват риска от настъпване на усложнения. Към тази група медикаменти спадат: Ацикловир, Фамцикловир.

За облекчаване на болката допълнително могат да бъдат предписани антиконвулсанти (Габапентин) или локални анестетици (Лидокаин).

Какви са усложненията при херпес зостер?

По-често срещаните усложнения са:

Постхерпетична невралгияпри някои пациенти болковите оплаквания могат да продължат след стихване на заболяването. Това се дължи на увреждането на нерви, които по погрешка започват да изпращат болкови импулси към мозъка.

Загуба на зрение – в редки случаи херпес зостерът може да причини тежка очна инфекция и като резултат от нея да се стигне до загуба на зрение.

Кожни инфекции – ако мехурите, които се появяват при херпес зостер не бъдат лекувани правилно те могат да се инфектират и на този фон да се насложи кожна бактериална инфекция.

Прочетете за:
Херпес зостер
Усложнения при херпес зостер
Херпес зостер офталмикус – очен херпес зостер