Начало / Актуални теми / Ангиосарком – злокачествен съдов тумор

Ангиосарком – злокачествен съдов тумор

ное. 12, 2019

ангиосарком

Ангиосарком е злокачествен тумор, който произхожда от лигавицата на кръвоносните и лимфните съдове. Когато произхожда от кръвоносните съдове се говори за хемангиосарком, а от лимфните съдове за лимфосарком.

Ангиосаркомът се среща рядко, като мъжете се засягат два пъти по-често от жените. Представлява агресивен тумор с неблагоприятна прогноза. Дава метастази в лимфните възли и в далечни органи. Има склонност да рецидивира.

Ангиосаркомите могат да се появят във всеки орган на тялото – черен дроб, слезка, млечна жлеза, сърце, кости. Най-често обаче се среща ангиосарком по кожата на скалпа, лицето, шията.

Какви са причините за поява на ангиосарком?

Причината за бързата пролиферация и инфилтрация от злокачествени ендотелни клетки при ангиосаркома обикновено не е известна.

Повишен риск от развитие на ангиосарком се наблюдава при:

  • пациенти, на които е прилагана лъчетерапия. Обикновено възниква 5 до 10 години след лъчелечението
  • пациенти с хроничен лимфедем – оток в кожата и подкожието поради блокирано оттичане на лимфата
  • пациенти, изложени на въздействието на вредни химични вещества – арсен, винилхлорид, ториев диоксид (торотраст – контрастно рентгеново вещество). Счита се, че те повишават риска от поява на ангиосарком в черния дроб.

Какви са симптомите при ангиосарком?

Симптомите на ангиосарком могат да варират в зависимост от това къде се локализира туморът. Много често симптоми се появяват едва в напреднал стадий на заболяването.

Ангиосарком на кожата

Кожният ангиосарком е най-честата форма на ангиосарком. Наблюдава се при хора в напреднала възраст. Обикновено се локализира по скалпа и челото. В начален стадий се представя като лилави или тъмно червени петна по кожата, които могат да бъдат единични или множествени. Лезиите се превръщат във възли или плаки, които могат да кървят или да се разязвяват. Лезиите растат бързо и се разпространяват.

Ангиосаркомът на гърдата обикновено расте дълбоко в тъканите на гърдата и причинява нейното дифузно уголемяване без промяна в цвета на кожата.

Ангиосаркомът на костите може да се изяви с болка, оток и подуване в зоната на тумора. Различни кости могат едновременно да бъдат засегнати от ангиосаркоми или в една кост да има множество тумори.

Ангиосаркомът в черния дроб няма специфични симптоми. Болните могат да се оплакват от болка в дясното подребрие, отпадналост, загуба на тегло.

Ангиосаркомите на меките тъкани най-често се локализират в ретроперитонеума, мускулите на крайниците, но също и в медиастинума, мезентериума (опорак). Ретроперитонеалните и абдоминални тумори могат да нараснат до големи размери, преди да бъдат открити. Те често се асоциират с остър кръвоизлив, анемия или коагулопатия.

Как се поставя диагнозата?

За диагностицирането на ангиосарком допринасят физикалния преглед, компютърната томография, ядрено-магнитния резонанс, ПЕТ скенер. Чрез тези изследвания се определя големината и локализацията на тумора, както и неговото разпространение. Окончателната диагноза се поставя след вземане на биопсичен материял и хистологично изследване.

Какво е лечението?

Лечението на ангиосаркомът зависи от неговата локализация и стадий. Оперативното лечение е основен метод. Неговата цел е цялостно отстраняване на тумора до здрава тъкан. Преди или след оперативното лечение може да се приложи химиотерапия или лъчетерапия.

Прочетете за:
Видове тумори – класификация