Начало / Актуални теми / Какво е ангиоедем?

Какво е ангиоедем?

сеп. 12, 2014

Ангиоедемът представлява оток на по-дълбоките слоеве на кожата, поради натрупване на течност. Най-често отокът е в областта на устните, очите и гениталиите. Много често ангиоедемът се съпровожда от сърбящ, надигнат обрив, познат още като уртикария.

Отокът от натрупване на течности в по-дълбоките слоеве на кожата може да бъде бързо прогресиращ и да застраши живота на пациентите поради повишен риск от затрудняване и спиране на притока на кислород поради оток около дихателните пътища.

Какви са причините за ангиоедем?

Има четири основни типа ангиоедем, който се дължи и на различни причини: идиопатичен, алергичен, медикаментозен и наследствен.

При идиопатичният точната причина за развитието на състоянието е неясна. Според учените той може да се предизвика от инфекция, стрес, претопляне, носене на прекалено стегнати дрехи или консумация на алкохол.

Алергичният ангиоедем е най-често срещаната форма на това заболяване. Най-често алергията е към някаква храна или медикамент. В резултат на алергичната реакция се развива оток, който може да е в областта на гърлото, което да застраши живота на пациента.

Оток на дълбоките слоеве на кожата може да се предизвика и от приема на някои определени медикаменти. Към тях спадат АСЕ инхибитори, антидепресанти, нестероидни противовъзпалителни средства.

Най-рядко срещаната форма на ангиоедем е наследствената, която се дължи на унаследяването на дефектен ген. В резултат има дефицит на С1 инхибитора. Клинично се изявява с отоци по кожата на лицето, клепачите, около устата, езика, ръцете, шията. Появяват се и отоци по лигавиците на храносмилателния тракт, горните дихателни пътища, урогениталния тракт.

Как се поставя диагнозата?

При прегледът лекарят ще огледа обстойно засегнатите кожни участъци и ще ви разпита дали сте употребявали някакви храни или медикаменти преди появата на отока. Може да бъдат взети кръвни изследвания и да бъде извършено алергично тестуване за търсене на вероятен алерген, който да е причина за вашето състояние.

Какво е лечението?

Въпреки, че по-леките случаи на ангиоедем обикновено оздравяват от само себе си след няколко дни в повечето случаи се налага прилагането на медикаменти. При алергичната и идиопатичната форма се предписват антихистамини и орални кортикостероиди, които намаляват отока и възпалението.

Прочетете за:
Наследствен ангиоедем