Начало / Детско здраве / Главоболие при деца – на какво се дължи?

Главоболие при деца – на какво се дължи?

фев. 18, 2019

главоболие при деца

Главоболието е симптом, който се среща не само при възрастни хора. Едно на всеки пет деца в училищна възраст е склонно също да страда от този проблем. Най-често при децата се наблюдава така нареченото тензионно главоболие. При около 5% от децата обаче може да се развие и мигрена, съпроводена с често главоболие, което може да се отключи в много ранна възраст, преди навършване на 5 години.

Какви са по-честите причини за главоболие при децата?

Най-често децата страдат от подобен проблем, като резултат от инфекция, настинка или висока температура. Например синузитът (възпаление на синусите) много често е съпроводен с главоболие.

Други състояния, при които може да се наблюдава главоболие са силен стрес, тревожност, депресия, промяна в навиците за сън. Прекалената физическа активност или продължителна експозиция на слънце може да доведе до главо болие при някои деца. При момичетата, които вече имат менструален цикъл болките в главата могат да се дължат и на хормоналните промени през тази част от месеца.

В много по-редки случаи мозъчен тумор  или друга абнормна формация в областта на мозъка може да притисне важни структури и това да бъде съпроводено с главоболие. Обикновено в такива ситуации има и други насочващи симптоми като проблеми със зрението, световъртеж и проблеми с координацията.

Какви са симптомите?

Децата могат да страдат от същите видове главоболие, които се наблюдават при възрастните, но някои от симптомите могат да бъдат различни. Като например мигренозната болка при децата е възможно да е с продължителност под 4 часа, докато при възрастни нейната продължителност е от 4 до 72 часа.

Някои от по-често наблюдаваните видове главоболие и симптомите, които ги съпровождат при деца са:

Мигрена

Мигрената често причинява:

  • пулсираща болка в главата
  • болката обикновено се влошава при движение
  • гадене и повръщане
  • силна чувствителност на светлина.

Тензионно главоболие

Този вид главоболие най-често се съпровожда от следните симптоми:

  • скованост на мускулите в областта на шията
  • лека до умерена болка от двете страни на главата, която не се влошава при движение или физическа активност
  • болката продължава от 30 минути до 1-2 часа.

Клъстерно главоболие

Този вид главоболие е много рядко срещано при деца под 10 годишна възраст. Най-честите симптоми са:

  • няколко последователни епизода на силно главоболие, които се проявяват няколко пъти дневно или се наблюдават в няколко последователни дни
  • силна, пронизваща болка в една определена част на главата, която е с продължителност няколко часа
  • болката е съпроводена със силна раздразнителност, запушен нос или хрема.

Хронично главоболие

Като хронично главоболие се класифицира главоболие, което се регистрира повече от 15 дни месечно. То може да се дължи на инфекция, травма в областта на главата или прием на обезболяващи.

Прочетете за:
Главоболие в тила
Главоболие рано сутрин