Начало / Мъжко здраве / Атрофия на тестиса – причини, симптоми

Атрофия на тестиса – причини, симптоми

авг. 8, 2018

атрофия на тестисите

Атрофията на тестиса е патологично състояние, при което намаляват паренхимните клетки на органа. Тестисът се състои от сперматогенни клетки, от които произлизат сперматозоидите и клетки на Лайдинг, които произвеждат тестостерон. При настъпване на атрофия, тестиса намалява своя размер и понижава функцията си, като може да се стигне до стерилитет.

Какви са причините за атрофия на тестисите?

Атрофия на тестиса може да настъпи при:

  • Напреднала възраст

Атрофията на тестисите може да бъде последица от стареенето на мъжа. Това е естествен процес, тъй като тялото произвежда по-малко тестостерон след пиковите репродуктивни години.

  • Хормонален дисбаланс

Това е най-честата причина за тестикуларна атрофия. Когато се появи хормонален дисбаланс, тялото възприема, че има достатъчно тестостерон в организма и това води до по-малко производство от тестисите, които започват да намаляват размера си.

Някои причини за възникване на хормонален дисбаланс, който потиска производството на тестостерон са: употреба на анаболни стероиди, заместителна терапия с тестостерон, прием на естроген.

Отстраняването на причината за хормоналните нарушения може да доведе до обратно развитие, но значение има тежестта на настъпилите изменения.

  • Орхит

Орхитът представлява възпаление на тестисите, причинено от вируси или бактерии (Ешерихия коли, Протеус, Стафилококи, Стрептококи). При някои инфекциозни заболявания може да възникне като усложнение орхит, например при: заушка, бруцелоза, варицела. Някои болести, предавани по полов път (гонорея, хламидия) също могат да доведат до орхит и атрофия на тестиса. Понякога след провеждане на специфично лечение е възможно обратно развитие, но зависи от степента на увреждане.

Торзио на тестиса настъпва при завъртане на тестиса, при което семенната връв се усуква. Кръвоносните съдове се притискат и се нарушава кръвоснабдяването на тестиса, настъпва исхемия, атрофия и некроза. Има много силна болка и оток на скротума. Необходимо е спешно оперативно лечение.

При варикоцеле е налице разширение на вените в областта на скротума. Обикновено се засяга левият тестис. Поради нарушаване на кръвоснабдяването и повишаване на температурата в скротума се стига до атрофия на тестиса. Намалява броят и подвижността на сперматозоидите, уврежда се тяхната морфология и настъпва безплодие.

Хидроцелето се характеризира със събиране на течност между двата листа на серозната обвивка на тестиса. Когато хидроцелето персистира дълго време настъпва повишаване на температурата в скротума и притискане на тестиса, което води до атрофията му. Възможно е да настъпи инфертилитет.

  • Злоупотреба с алкохол

Редовната злоупотреба с алкохол може да доведе до понижаване на нивата на тестостерона. Може също да увреди тестикуларната тъкан и да доведе до атрофия и стерилитет.

Какви са симптомите при атрофия на тестиса?

Най-характерният симптом при атрофия на тестиса е намаляването на неговия размер. В зависимост от възрастта на пациента могат да се наблюдават и други симптоми.

Ако атрофията на тестиса настъпи преди пубертета могат да липсват вторични полови белези като лицево и пубисно окосмяване.

В случаите когато атрофията на тестиса настъпва след пубертета болните може да имат оплаквания като: понижено либидо, намалена мускулна маса, безплодие.

Наблюдават се още симптоми, характерни за заболяването, довело до атрофия, например болка в тестиса, подуване на тестиса, зачервяване на скротума, фебрилитет, гадене и др.

Как се диагностицира атрофията на тестиса?

За поставянето на диагнозата значение има анамнезата на болния, физикалното изследване (размер, форма, консистенция на тестиса). Може да се извършат и някои изследвания: изследване на кръв, урина, хормонални изследвания, ултразвуково изследване.

Какво е лечението при атрофия на тестиса?

Провежда се лечение на основното заболяване, довело до атрофия на тестиса. Например може да се проведе антибиотично лечение, оперативно лечение.

В повечето случаи тестикуларната атрофия е необратима. Провеждането на своевременно и адекватно лечение понякога може да повиши шансовете за обратно развитие на настъпилите изменения.

Прочетете за:
Анатомия на тестиса
Орхит, епидидимит, орхиепидидимит
Варикоцеле