Меню

Склерозиращият атрофичен лишей е хронично кожно заболяване, което най-често засяга гениталиите и перианалната област. Среща се и при двата пола, но жените боледуват 10 пъти по-често.

При мъжете склерозиращият атрофичен лишей обикновено засяга препуциума и главичката на пениса. Характеризира се с появата на плоски бели петна, които постепенно се сливат в плаки. Може да засегне мъже на всяка възраст, включително и момчета.

Склерозиращият и атрофиращ лишей (lichen sclerosus et atrophicus) на пениса се нарича още Kraurosis penis или Balanitis xerotica obliterans.

Какви са причините за склерозиращ атрофичен лишей на пениса?

Точната причина за възникването на заболяването е неизвестна. Предполага се, че има автоимунна генеза, тъй като при голяма част от болните се откриват автоантитела. Те обаче могат да бъдат резултат от заболяването, а не причина за него.

Склерозиращият лишей на пениса се среща рядко при мъже, обрязани в ранна детска възраст. Ето защо се допуска, че роля може да има хроничното увреждане от задържането на смегма и урина под кожата на главичката на пениса (препуциума).

Често болните от склерозиращ лишей на пениаса имат и друго кожно заболяване, например обикновен лишей, псориазис, витилиго.

Наличието на фимоза или парафимоза повишава риска от склерозиращ лишей на пениса.

Какви са симптомите при склерозиращ атрофичен лишей на пениса?

При склерозиращ атрофичен лишей на пениса се наблюдават следните симптоми:

  • бели петна по пениса

По главичката на пениса и по препуциума се появяват малки червени петна, които постепенно придобиват порцеланово бял цвят. Постепенно петната се сливат в плаки.

  • кожните лезии често се придружават от силен сърбеж, може да има и болка
  • понякога кожата на главичката на пениса задебелява и по-трудно се прибира. Постепенно може да се развие фимоза.
  • сексуалната функция може да се засегне поради болезнена ерекция или смущение и неудобство на болния.

В протичането на заболяването е възможно да настъпват ремисии и рецидиви.

Какви усложнения могат да настъпят?

При склерозиращ атрофичен лишей са възможни следните усложнения:

  • стеснение на уретрата, което да причини затруднения при уриниране
  • интензивното чесане на сърбящите кожни лезии може да доведе до тяхното разраняване и до вторична бактериална или гъбична инфекция
  • по-висок риск от плоскоклетъчен карцином на пениса. Склерозиращият атрофичен лишей на пениса се счита за преканцероза.

Как се диагностицира склерозиращият лишей на пениса?

За поставяне на диагнозата най-голямо значение има извършването на кожна биопсия. Под локална анестезия се взема късче кожа и се изследва под микроскоп.

Какво е лечението на склерозиращ и атрофиращ лишей на пениса?

Провежда се консервативно лечение – локално и общо, а при нужда и оперативно лечение.

Локалните кортикостероиди са основното средство за лечение на склерозиращ лишей. В зависимост от тежестта на симптомите лечението продължава от 1 до 3 месеца.

При наличие на фимоза се извършва циркумцизия, а при настъпило стеснение на уретрата – уретропластика.

Прочетете за:
Анатомия на мъжки полов член (пенис)
Баланит, постит и баланопостит
Обрив по гениталиите на мъжа

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!