Начало / Актуални теми / Болки в ставите на ръцете

Болки в ставите на ръцете

ян. 22, 2020

болки в ставите на ръцете

Болката в ръцете може да произхожда от различни структури – кости, стави, сухожилия, фасции, нерви. Най-честата причина за поява на болка в ставите на ръцете е артрит – възпаление на ставите. Засягат се ставите на пръстите и китката.

Какви са причините за поява на болки в ставите на ръцете?

Има различни видове артрит, които засягат ставите на ръцете и причиняват болка. Такива са например:

Остеоартрит на ръцете

Остеоартритът е най-честата форма на артрит. Характеризира се с износване на ставния хрущял, при което костите започват да се трият и с образуване на остеофити. От ставите на ръцете, остеоартритът най-често засяга дисталните интерфалангеални стави и първата карпометакарпална става. Болните се оплакват от болка, скованост и ограничени движения, ставите на пръстите се деформират. Характерен признак при остеоартрит е формирането на костни израстъци. Различават се възли на Хеберден, които засягат дисталните интерфалангеални стави и възли на Бушар, които засягат средните интерфалангеални стави.

Ревматоиден артрит на ръцете

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, при което настъпва хронично възпаление на синовията на ставите. Най-често се засягат II и III метакарпофалангеални и II и III проксимални интерфалангеални стави на ръцете, както и гривнените стави. Ставното засягане е двустранно и симетрично. Налице са болка, оток, затопляне и ограничена подвижност на засегнатите стави.

Ако не се лекува, болестта може да причини деформации на ставите. В началото е налице вретеновидна деформация на ставите на втори и трети пръст на ръцете с улнарна девиация. Развиват се и други деформации – тип „лебедова шия“, тип „гръб на камила“. В краен стадий на заболяването се стига до анкилоза и загуба на подвижността на ставата.

Ювенилен хроничен артрит

Хроничният артрит при деца съответства на ревматоидният артрит при възрастни. При полиартритната форма се засягат малките стави на китката, метакарпофалангеалните и проксималните и дисталните интерфалангеални стави. Засегнатите стави са болезнени, оточни, деформирани, движенията са ограничени.

Псориатичен артрит

Псориатичният артрит се развива при малка част от болните с псориазис. Характерно е засягането на дисталните интерфалангеални стави на ръцете. Възпалителният процес обхваща не само ставите, но и околните тъкани. Пръстите са оточни, болезнени, затруднено е свиването им. Развиват се типични пръсти „като кренвирши“. При повечето пациенти с псориатичен артрит се установяват и промени в ноктите – потъмняване, отлепване от нокътното ложе (онихолиза).

Артрит при лупус еритематодес

Системният лупус еритематодес е хронично автоимунно заболяване, при което имунната система на организма образува антитела, които атакуват здравите тъкани, включително ставите. Засягат се гривнените стави и интерфалангеалните стави на пръстите на ръцете. Артритът при лупус еритематодес не е ерозивен, но може да доведе до деформация на ставите.

Други видове артрит, при които по-рядко се засягат ставите на ръцете са: подагрозен артрит, анкилозиращ спондирит, реактивен артрит.

Други причини за болки в ставите на ръцете са:

  • луксация (изкълчване) на ставите на пръстите или китката – най-често настъпва перилунарна луксация. Има болка и оток на китката.
  • дерматомиозит – при 25 % от болните има артралгии
  • контрактура на Дюпюитрен – най-често се формират контрактури в ставите на 4-ти и 5-ти пръст.
  • ганглион – представлява киста, която се развива около стевите или сухожилията на китката и пръстите на ръцете.

Прочетете за:
Видове артрит