Начало / Актуални теми / Дефицит на фолиева киселина – причини

Дефицит на фолиева киселина – причини

май 7, 2019

дефицит на фолиева киселина

Фолиевата киселина представлява водноразтворим витамин – витамин В9. Тя има важна рола в синтеза на ДНК и РНК и в метаболизма на някои аминокиселини. Витамин В9 е необходим за нормалното образуване на еритроцити, за нормалния растеж и размножаване на клетките.

Фолиевата киселина се съдържа в големи количества в зелените листни зеленчуци, в месото и черния дроб. С храната фолиевата киселина се приема под формата на полиглутамат. В тънкото черво под действието на храносмилателни ензими се разгражда до моноглутамат, който бързо се резорбира от тънкочревната лигавица.

Дневните нужди от фолиева киселина са 50 до 100 µg. При бременни жени нуждите нарастват на 400 µg. Запасите от фолиева киселина в черния дроб са около 5 mg и при спиране на вноса могат да стигнат за около 3 месеца.

Плазменото ниво на фолиева киселина е 3 – 11 µg/l кръв.

Причини за дефицит на фолиева киселина (витамин В9)

Недоимък на фолиева киселина можа да настъпи в резултат на следните причини:

 • намален хранителен прием – например еднообразна диета при възрастни хора
 • повишени потребности – бременност, бърз растеж при деца, хемолиза
 • дефицит на ензими, участващи в обмяната на фолиевата киселина
 • заболявания и състояния, при които се нарушава резорбцията на фолиева киселина в тънкото черво – резекция на йеюнума, болест на Крон, цьолиакия
 • хроничен алкохолизъм
 • хемодиализа
 • лечение с някои медикаменти – барбитурати, метотрексат, сулфонамиди, фенитоин.

Какви са симптомите при дефицит на фолиева киселина (витамин В9)?

Характерни симптоми са:

При дефицит на фолиева киселина се развива мегалобластна анемия – нарушено е узряването на еритроцитите и в кръвта се появяват мегалобласти – големи, незрели предшественици на еритроцитите. Развива се анемичен синдром, като характерни оплаквания са: бледа кожа, задух, отпадналост, хронична умора, намалена концентрация, главоболие.

 • стомашно-чревни оплаквания

Наблюдават се симптоми от страна на гастроинтестиналния тракт – язви в устната кухина, понижен апетит, тежест в горната част на корема, диария, отслабване.

 • глосит – езикът е зачервен, с изгладени папили
 • левкопения и тромбоцитопения – често белите кръвни клетки и тромбоцитите в кръвта са понижени
 • забавен растеж
 • дефекти на невралната тръба у плода

Дефицитът на фолиева киселина у бременни жени, особено през първите седмици на бременността повишава риска от развитие на дефекти на невралната тръба. Това са аномалии, които се появяват в развитието на главния и гръбначния мозък на плода. Най-често срещаните дефекти са спина бифида (малформация на гръбначния стълб и гръбначния мозък), аненцефалия (част от главния мозък не е развита), енцефалоцеле (малформация на черепа и главния мозък).

Превенция и лечение

Най-добрият начин за предпазване от недостиг на фолиева киселина е като се повиши приема на храни, богати на този витамин. Такива храни са например: боб, леща, броколи, аспержи, спанак, лапад, брюкселско зеле, карфиол, авокадо, портокали, черен дроб.

При настъпил дефицит на фолиева киселина първо трябва да се установи каква е причината за него и да се отстрани. Например лечение на хроничния алкохолизъм, на възпалителните заболявания на тънките черва.

Провежда се заместително лечение с фолиева киселина до изчезване на симптомите.

Прочетете за:
Фолиеводефицитни анемии
Бери бери – дължи се на дефицит на витамин В1
Пелагра – възниква при дефицит на витамин В3