Начало / Актуални теми / Бери бери – дължи се на дефицит на витамин В1

Бери бери – дължи се на дефицит на витамин В1

мар. 25, 2019

бери бери

Бери бери е заболяване, дължащо се на дефицит на витамин В1 (тиамин). Характеризира се със засягане на нервната ситема и сърцето. Заболяването се среща най-често в региони, където хората се хранят с изчистен (полиран) ориз, който съдържа незначително количество тиамин, в сравнение с кафявия ориз.

Тиаминът има важна роля в метаболизма на въглехидратите. При дефицит на витамин В1 в тъканите се натрупват пирогроздена и млечна киселина (продукти от разграждането на въглехидратите) и се появяват отоци.

Какви са причините за поява на бери бери?

Основната причина за развитие на бери бери е недоимък на витамин В1. Допуска се, че роля може да имат хронични инфекции, генетични и други фактори.

Най-често дефицит на витамин В1 възниква в резултат на:

  • недостатъчен внос с храната, например при: недоимъчно хранене, консумация на полиран ориз, анорексия невроза
  • нарушена чревна резорбция при: хронично чревно заболяване, стомашен карцином, увреждане на черния дроб
  • повишен разход на витамин В1 при: бременност, бърз растеж, паразитни заболявания, хипертиреоидизъм, туберкулоза.

Повишен риск от развитие на заболяването има при хора, страдащи от хроничен алкохолизъм, при бременни жени с тежко повръщане (хиперемезис гравидарум), след извършена бариатрична операция, при болни от СПИН.

Какви са симптомите при бери бери?

Дефицитът на витамин В1 причинява сензомоторна полиневропатия, която започва от дисталните части на долните крайници. Развива се бавно, като започва с изтръпване на пръстите на краката, мускулна слабост, остри, парещи болки в краката, може да се стигне до парализи. Засягат се перонеалните нерви и болните не могат да ходят на пети, а стъпват на пръсти.

Настъпва загуба на чувствителността и на сухожилните рефлекси на краката, а по-късно и на ръцете. Среща се афония, дължаща се на парализа на възвратния нерв на ларинкса.

Много характерни при бери бери са сърдечно-съдовите нарушения. Развива се кардиомиопатия. Пациентите могат да се оплакват от: задух, учестена сърдечна дейност, оток на долните крайници. При прогресиране на заболяването се развива сърдечна недостатъчност.

Наблюдават се и общи симптоми като отпадналост, лесна умора, безапетитие, гадене, повръщане, запек, отслабване, отоци по тялото.

Как се диагностицира?

За диагностицирането на бери бери допринасят:

  • данните от анамнезата – например за недоимъчно хранене, алкохолизъм
  • характерните клинични прояви
  • физикалното изследване – изследване на неврологичен статус, на сърдечно-съдовата система
  • лабораторни изследвания – установява се ниска концентрация на тиамин в кръвта и висока в урината.

Какво е лечението?

Провежда се заместително лечение с тиамин. При тежки случаи витамин В1 се прилага интравенозно, а при по-леки се приема перорално.

Ако лечението започне в ранен стадий на заблояването прогнозата е добра. Увреждането на нервите и сърцето е обратимо и бързо настъпва възстановяване.

Превенция на бери бери

За превенция на бери бери се препоръчва здравословно хранене и включване в диетата на храни, богати на тиамин.  Такива са например: грах, спанак, брюкселско зеле, ядки, риба, месо.

Прочетете за:
Пелагра – възниква при дефицит на витамин В3
Синдром на Вернике-Корсаков