Начало Актуални теми Бери бери – дължи се на дефицит на витамин В1

Бери бери – дължи се на дефицит на витамин В1

бери бери
бери бери

Бери бери е заболяване, дължащо се на дефицит на витамин В1 (тиамин). Характеризира се със засягане на нервната ситема и сърцето. Заболяването се среща най-често в региони, където хората се хранят с изчистен (полиран) ориз, който съдържа незначително количество тиамин, в сравнение с кафявия ориз.

Тиаминът има важна роля в метаболизма на въглехидратите. При дефицит на витамин В1 в тъканите се натрупват пирогроздена и млечна киселина (продукти от разграждането на въглехидратите) и се появяват отоци.

Какви са причините за поява на бери бери?

Основната причина за развитие на бери бери е недоимък на витамин В1. Допуска се, че роля може да имат хронични инфекции, генетични и други фактори.

Най-често дефицит на витамин В1 възниква в резултат на:

  • недостатъчен внос с храната, например при: недоимъчно хранене, консумация на полиран ориз, анорексия невроза
  • нарушена чревна резорбция при: хронично чревно заболяване, стомашен карцином, увреждане на черния дроб
  • повишен разход на витамин В1 при: бременност, бърз растеж, паразитни заболявания, хипертиреоидизъм, туберкулоза.

Повишен риск от развитие на бери бери има при хора, страдащи от хроничен алкохолизъм, при бременни жени с тежко повръщане (хиперемезис гравидарум), след извършена бариатрична операция, при болни от СПИН.

Какви са симптомите при бери бери?

Бери-бери причинява сензомоторна полиневропатия, която започва от дисталните части на долните крайници. Развива се бавно, като започва с изтръпване на пръстите на краката, мускулна слабост, остри, парещи болки в краката, може да се стигне до парализи. Засягат се перонеалните нерви и болните не могат да ходят на пети, а стъпват на пръсти.

Настъпва загуба на чувствителността и на сухожилните рефлекси на краката, а по-късно и на ръцете. Среща се афония, дължаща се на парализа на възвратния нерв на ларинкса.

Много характерни при бери бери са сърдечно-съдовите нарушения. Развива се кардиомиопатия. Пациентите могат да се оплакват от: задух, учестена сърдечна дейност, оток на долните крайници. При прогресиране на заболяването се развива сърдечна недостатъчност.

Наблюдават се и общи симптоми като отпадналост, лесна умора, безапетитие, гадене, повръщане, запек, отслабване, отоци по тялото.

Как се диагностицира бери бери?

За диагностицирането на бери бери допринасят:

  • данните от анамнезата – например за недоимъчно хранене, алкохолизъм
  • характерните клинични прояви
  • физикалното изследване – изследване на неврологичен статус, на сърдечно-съдовата система
  • лабораторни изследвания – установява се ниска концентрация на тиамин в кръвта и висока в урината.

Какво е лечението при бери бери?

Провежда се заместително лечение с тиамин. При тежки случаи витамин В1 се прилага интравенозно, а при по-леки се приема перорално.

Ако лечението започне в ранен стадий на заблояването прогнозата е добра. Увреждането на нервите и сърцето е обратимо и бързо настъпва възстановяване.

Превенция на бери бери

За превенция на бери бери се препоръчва здравословно хранене и включване в диетата на храни, богати на тиамин.  Такива са например: грах, спанак, брюкселско зеле, ядки, риба, месо.

Прочетете за:
Пелагра – възниква при дефицит на витамин В3
Синдром на Вернике-Корсаков