Начало / Актуални теми / Какви са причините за колит?

Какви са причините за колит?

сеп. 9, 2014

Колитът представлява възпаление на вътрешната стена на дебелото черво и в повечето случаи се асоциира с диария, болка и подуване на корема, поява на кръв в изпражненията. Дебелото черво е отговорно за складирането на отпадните продукти от храносмилането. Представлява дълга мускулеста тръба, която придвижва несмляната и ненужна храна към ануса.

Какви са причините за колит?

Възпалението на дебелото черво може да бъде предизвикано от редица заболявания и инфекциозни причинители. Някои от по-честите причини са:

  • Инфекциозен колит

Различни вируси и бактерии могат да причинят възпаление на дебелото черво. Повечето от тях се развиват след консумация на заразена с бактерии храна. Обикновено оплакванията на пациентите са свързани с диария, в която може да има примеси на кръв, коремни болки и дехидратация. Освен дебелото черво от бактериите могат да бъдат засегнати и други органи.

  • Исхемичен колит

Дебелото черво се кръвоснабдява от редица артерии, които могат да се стеснят в резултат на атеросклеротичен процес или заболяване, при което се уврежда целостта на артериалната стена. Когато артериите не могат да доставят нужното количество кислород и хранителни продукти за работата на дебелото черво то може да се възпали и да се наруши неговата работа.

Друга причина за нарушаване на кръвоснабдяването на дебелото черво е завъртането на части от червото след хирургични операции например или при заклещена херния. И при двете състояния се затруднява кръвоснабдяването.

  • Възпалителни заболявания на дебелото черво

Две от най-често срещаните възпалителни заболявания на дебелото черво са улцерозния колит и болестта на Крон. За улцерозния колит се смята, че се дължи на автоимунен процес. При него промените започват в ректума и постепенно се разпространяват към останалите части на дебелото черво. Симптомите на това заболяване са периодични коремни болки и кървава диария. При болестта на Крон може да се засегне всеки отдел от храносмилателния тракт от хранопровода, през стомаха чак до ректума.

  • Микроскопичен колит

В тази група колити спадат две групи заболявания – колагенозен и лимфоцитен колит. При тях има натрупване на колаген или лимфоцити в стената на дебелото черво. Най-честият симптом при тези две заболявания е водниста диария без примеси на кръв.

Какви са симптомите при колит?

Симптомите при колит зависят от това коя форма точно е, но най-честите оплаквания при всички форми са коремните болки и диарията. Други симптоми, които могат да бъдат налични или не са:

  • кръв в изпражненията
  • тенезми – болезнени спазми и напъни за дефекация
  • повишена телесна температура
  • гадене и повръщане
  • загуба на тегло.

Прочетете за:
Видове колит – възпаление на дебелото черво
Диагноза на хроничен неспецифичен ентероколит