Меню

Учени от Imperial College London са разработили супер чувствителен тест, който открива туморни маркери или вируса на СПИН в кръвен серум в много ниски концентрации.

Тестът използва нанотехнология, която дава възможност резултата да се види с невъоръжено око.

Учените са изследвали кръвен серум за наличие на специфичен протеин р24, който се намира на повърхността на вируса на СПИН и за наличие на простатен специфичен антиген (PSA), който е ранен индикатор за рак на простатата.

Ако резултата е положителен за р24 или за PSA наночастиците се струпват и разтвора се оцветява в синьо. При отрицателен резултат наночастиците се разделят, а разтвора се оцветява в червено.

И двете реакции настъпват при много ниски концентрации на р24 или PSA и могат да се видят с невъоръжено око.

Този метод е 10 пъти по-чувствителен от съществуващите стандартни методи, а също и 10 пъти по-евтин.

Според авторите на проучването е необходимо да се проведе по-мащабно изследване, за да се докаже ефективността на метода.

Този тест дава надежда за по-ранно диагностициране и по-добро лечение на заболяванията в развиващите се страни.

Проучването е публикувано в сп. Nature Nanotechnology.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!