Меню

Пелагра е широко разпространено недоимъчно състояние, което възниква при дефицит на витамин В3 (ниацин, никотинова киселина). Проявява се с три класически симптома – дерматит, диария и деменция.

Пелагра се среща във всички страни, където основна храна е царевицата, тъй като в нея витамин В3 се съдържа в неактивна, свързана форма. Освен това царевицата е бедна на аминокиселината триптофан, която е необходима за ендогенния синтез на никотинова киселина. В развитите държави пелагра се среща предимно при алкохолици.

Витамин В3 играе важна роля в обмяната на мазнините, белтъците и въглехидратите. Той участва като коензим в окислително-редукционните процеси в клетките. Необходим е за продукцията на стероидни хормони в надбъбречните жлези.

Какви са причините за поява на пелагра?

В зависимост от причината за дефицит на витамин В3 се различават два вида пелагра – първична и вторична. При първичната пелагра има недостатъчен внос на витамин В3, а при вторичната е нарушена чревната резорбция на витамина.

Най-честите причини за дефицит на витамин В3 (ниацин, никотинова киселина) са:

 • недоимъчно хранене
 • хроничен алкохолизъм
 • хранителни разстройства – анорексия невроза
 • гастроинтестинални заболявания – болест на Крон, улцерозен колит
 • карциноидни тумори
 • чернодробна цироза
 • прием на някои медикаменти – противогърчови средства, имуносупресори.

Какви са симптомите при пелагра?

При пелагра се наблюдават три основни синдрома:

 • кожни промени (дерматит) – зачервяване и залющване в кожните участъци, изложени на светлина (лицето, ръцете, краката). Промените наподобяват тежко слънчево изгаряне. Кожата може да стане твърда, груба и напукана.
 • гастроинтестинални симптоми – стоматит, малинов език, глосит, езофагит, диария, гадене, повръщане.
 • неврологични симптоми – изгарящи болки в крайниците, отслабени или усилени сухожилни и надкостни рефлекси, патологични рефлекси от групата на Бабински. Рядко може да има генерализирани епилептични припадъци и атаксия.

В началото на заболяването оплакванията на пациентите могат да имат неврозоподобен характер. Наблюдават се раздразнителност, намалена концентрация, възбуда или апатия и депресия. В тежки случаи може да има делир, амнезия и развитие на деменция. Ако не се провежда лечение за няколко години може да настъпи летален изход.

Как се поставя диагнозата пелагра?

Диагнозата се поставя въз основа на типичното съчетание на симптоми от засягане на кожата, храносмилателния тракт и нервната система. Няма специфични биохимични тестове, които да имат диагностично значение.

Какво е лечението при пелагра?

При първичната пелагра се провежда заместителна терапия с витамин В3 (никотинова киселина). Първоначално се прилага интравенозно, а след това се провежда перорално лечение с поддържаща доза.

При вторина пелагра трябва да се проведе лечение и на причината, довела до дефицит на никотинова киселина.

Как да се предпазим от пелагра?

За профилактика на пелаграта се препоръчва разнообразяване на храненето и прием на храни с високо съдържание на витамин В3. Основни източници на ниацин са: месо, риба, бобови растения, фъстъци, орехи.

 • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

 • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!