Меню

Учени от Великобритания планират голям изследователски проект, който цели създаването на синтетична кръв от ембрионални стволови клетки.

Проучването, ръководено от Шотландската национална служба по кръвопреливане може да осигури неограничени количества кръв за спешни кръвопреливания без риск от инфекции.

Учените ще тестват ембриони, които не са използвани за ин витро оплождане, за да създадат кръв от група 0 отрицателна, която маже да бъде преливана на хора от всички кръвни групи.

Известно е, че стволова клетка, взета от ранен човешки ембрион може да се трансформира в зряла кръвна клетка.

Мултимилионният проект се финансира от службите по кръвопреливане на Шотландия, Англия и Уелс. Очаква се да се включи и Ирландското правителство.

Проектът ще се ръководи от проф. Марк Търнър от Университета в Единбург, който е директор на Шотландската национална служба по кръвопреливане.

Проучването ще започне през следващите няколко седмици, но употребата на синтетична кръв ще бъде възможна вероятно след 5 – 10 години.

Редица организации считат за неетично унищожаването на ембриони, за да се използват стволовите клетки.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!