Начало / Актуални теми / Латерален епикондилит („тенис лакът“) – болка в лакътя

Латерален епикондилит („тенис лакът“) – болка в лакътя

апр. 7, 2017

епикондилит

Епикондилитът е най-честата причина за болка в лакътя. Нарича се още инсерционит, тъй като възниква в областта на инсерцията (залавното място) на мускулите на предмишницата към епикондилите на раменната кост.

Долният край на раменната кост завършва с два къси и грапави израстъци – епикондили. Те се опиват добре под кожата, като медиалният (вътрешен – от страната на малкия пръст) е по-голям от латералния (външен – от страната на палеца). Към епикондилите се залавят сухожилията на мускулите на предмишницата.

Различават се два вида епикондилит: латерален, нарича се още „тенис лакът“ и медиален, който се нарича „голф лакът“. Латералният епикондилит се среща много по-често.

Какви са причините за латерален епикондилит?

Латералният епикондилит представлява травма, дължаща се на свръхнатоварване. Обикновено възниква постепенно в резултат на многократно повтарящи се екстензии на предмишницата. Постоянното натоварване на сухожилията на мускулите, прикрепващи се към латералния епикондил води до тяхното травмиране. Настъпва преразтягане на сухожилията и поява на микроскопични разкъсвания. Развиват се дегенеративно-дистрофични изменения в сухожилията.

По-рядко латералният епикондилит възниква остро в резултат на директна травма в областта на лакътя или при внезапно рязко движение, увреждащо сухожилията.

Фактори, които предразполагат възникването на латерален епикондилит са:

 • възраст – най-често се среща между 30 и 50-годишна възраст
 • професия или хоби – при хората, които извършват повтарящи се движения в китката и ръката има по-голяма вероятност от поява на латерален епикондилит. Например при: бояджии, дърводелци, водопроводчици, месари и др.
 • спорт – повишен риск има при някои видове спорт, като например тенис, скуош, фехтовка.

Какви са симптомите на латерален епикондилит?

В 90 % от случаите заболяването започва постепенно. Болните се оплакват от напрежение, умора и слабост на ръката. По-късно се появява силна болка, която се локализира на 1.5 – 2 см под латералния епикондил. При физическо натоварване болката се засилва, а в покой отслабва. Болката може да се разпространява надолу към пръстите и нагоре към раменната става. Функцията на ръката е нарушена и болния се затруднява при извършването на обичайни действия.

Как се диагностицира латералният епикондилит?

Диагнозата латерален епикондилит се поставя от ортопед въз основа на данните от:

 • анамнезата – повтарящи се движения, характерна болка в лакътя
 • физикален преглед – при прегледа може да се установи лек оток на около 2 см под латералния епикондил. Има болка при пронация (завъртане навътре) и екстензия (разгъване) на ръката.
 • положителен симптом на Томпсън – поява на болка при опит за екстензия на китката при свит юмрук и срещу съпротивление.
 • положителен симптом на Велша – болка при едновременно извършване на екстензия от флектиран лакът и пронация от супинация на предмишницата.
 • динамометрията показва намалена мускулна сила на екстензорните мускули на ръката.
 • образни изследвания – рентгенография, компютърна томография – те помагат за изключване на други заболявания.

Латералният епикондилит трябва да се разграничи от: медиален епикондилит, увреждане на лъчевия нерв, травми в областта на лакътя и предмишницата.

Какво е лечението на латералния епикондилит?

Лечението на латералния епикондилит бива консервативно и оперативно. Препоръчва се:

 • почивка и имобилизация с гипсова шина за 7 до 10 дни
 • медикаментозно лечение – аналгетици, нестероидни противовъзпалителни средства, локално приложение на кортикостероиди
 • физиотерапия.

Натоварването на ръката трябва да започне постепенно.

Рядко при по-тежки случаи, при които липсва ефект от консервативното лечение може да се пристъпи към оперативно лечение. Извършва се дезинсерция на екстензорните мускули и преместване на залавното им място по-надолу.

Последни публикации