Начало / Актуални теми / Рак на кръвта – какви видове има?

Рак на кръвта – какви видове има?

фев. 21, 2018

Рак на кръвта

Кръвта е течна тъкан, която се състои от течна съставка (кръвна плазма) и кръвни клетки. Кръвните клетки биват: еритроцити (червени кръвни клетки), които доставят кислород на клетките, левкоцити (бели кръвни клетки), които предпазват от инфекции и тромбоцити, които участват в съсирването на кръвта. Левкоцитите от своя страна се делят на: гранулоцити (неутрофили, базофили и еозинофили), моноцити и лимфоцити (В-лимфоцити и Т-лимфоцити).

В костният мозък се произвеждат всички видове кръвни клетки, като те произхождат от една обща стволова клетка. От тази обща стволова клетка водят началото си две частично детерминирани (плурипотентни) стволови клетки:

  • миелоидна стволова клетка – от нея произлизат еритроцитите, гранулоцитите, моноцитите, тромбоцитите
  • лимфоидна стволова клетка – от нея произлизат Т- и В-лимфоцитите.

Следват процеси на диференциация и матурация (узряване) в резултат, на които се образуват различните видове кръвни клетки.

Нарушаването на нормалия процес на диференциация и матурация е в основата на всички видове рак на кръвта. Настъпва неконтролируемо производство на голям брой незрели кръвни клетки, които не могат да изпълняват функцията си. Тези малигнени клетки инфилтрират костния мозък и пречат на образуването на нормални зрели кръвни клетки.

Основните видове рак на кръвта биват:

Левкемии

Левкемиите са злокачествени заболявания, при които има усилено производство на абнормни бели кръвни клетки (левкоцити), които се откриват в костния мозък и в перифарната кръв. В зависимост от скоростта на развитие левкемията може да бъде остра или хронична. А според вида на засегнатите клетки се различават миелоидни и лимфобластни левкемии.

Основните видове левкемии са:

Левкемиите се срещат както при деца, така и при възрастни. Симптомите могат да варират в зависимост от типа и стадия на заболяването. Най-често се наблюдават: фебрилитет, изпотяване, увеличен черен дроб и слезка, болка по костите, отслабване, отпадналост, чести инфекции.

Лимфоми

Малигнените лимфоми са тумори на лимфната система. Характеризират се с малигнена пролиферация на лимфоцити. Лимфомът може да се развие в различни части на тялото, като лимфните възли, слезката, костния мозък и други органи. Първата проява на заболяването е подуване на лимфните възли в областта на шията, под мишниците или в слабините. Други симптоми са: повишена температура, обилно нощно изпотяване, отпадналост, редукция на тегло. Имунитетът е понижен, поради което често възникват инфекции.

Има различни видове лимфоми, като основно те се подразделят на :

Мултиплен миелом

Мултипленият миелом е рак на кръвта, при който се засягат плазматичните клетки (диференцирани В-лимфоцити), които произвеждат антитела, осигуряващи имунната защита на организма. Представлява Неходжкинов лимфом с В-фенотип и ниска степен на злокачественост.

При мултиплен миелом е налице струпване на абнормни плазматични клетки в различни части на тялото, като костния мозък, костите, бъбреците.

Главните симптоми при мултиплен миелом са от страна на костите (болки по костите), бъбреците (белтък в урината), нервите (парестезии), наблюдават се кръвоизливи (от носа, венците), анемия, чести инфекции.

Други видове рак на кръвта са:

  • Апластична анемия
  • Миелодиспластичен синдром (MDS)
  • Полицитемия вера
  • Миелофиброза
  • Идиопатична тромбоцитемия.