Начало / Актуални теми / Виагра може да помогне при мускулна дистрофия

Виагра може да помогне при мускулна дистрофия

май 8, 2014

Лекарства като Виагра и Циалис, които се използват за лечение на еректилна дисфункция при мъжете може да помогнат на момчета, страдащи от мускулна дистрофия тип Дюшен, показва ново проучване, публикувано в сп. Неврология.

Тези медикаменти подобряват кръвоснабдяването на мускулите и се предполага, че могат да забавят прогресирането на заболяването.

Мускулната дистрофия тип Дюшен е генетично заболяване, което засяга предимно момчета. Дължи се на мутация в гена, отговорен за синтеза на белтъка дистрофин, който е важна съставка на клетъчната мембрана на мускулните влакна. Развива се прогресивна мускулна слабост, като първо се засягат мускулите на долните крайници.

Лечението с кортикостероиди забавя мускулната атрофия и предпазва функционирането на сърцето и белите дробове, но не подобрява кръвотока. Освен това тези лекарства имат много станични ефеки и се оказват неефективни при 25 % от болните.

Учени от Cedars-Sinai Institute в Лос Анджелис са провели проучване сред 10 момчета на възраст между 8 и 13 години, страдащи от мускулна дистрофия тип Дюшен. Всички те са можели да ходят, но се е налагало да използват и инвалидна количка.
Учените за измерили кръвоснабдяването на мускулите след приемането на кортикостероиди, на Виагра и на Циалис, като измерването е било направено в покой и след физическо натоварване.

Резултатите са били сравнени с тези при 10 момчета на същата възраст, които не са болни от мускулна дистрофи тип Дюшен.

Кръвоснабдяването на мускулите след физическо натоварване се е повишило с 32 % при момчетата с мускулна дистрофия без да е провеждано лечение.

След прием на Виагра и Циалис обаче кръвоснабдяването на мускулите се е повишило с 63 % и почти е стигнало нормалните стойностите при здравите момчета – 78 %.

По време на лечението няколко от момчетата са имали продължителна ерекция, която обаче не е била болезнена.

Много въпроси остават неизяснени като например:

  • дали подобряването на кръвоснабдяването на мускулите ще забави прогресирането на заболяването;
  • каква е оптималната доза на лекарствата;
  • безвредно ли е продължителното им приемане и др.

Ето защо авторите на проучването планират провеждането на ново по-голямо проучване, което да продължи 48 седмици и да обхване 300 момчета.