Начало / Бебе и кърмене / Усложнения при преждевременно родени деца

Усложнения при преждевременно родени деца

юни 24, 2014

Не всички деца се раждат между 37 и 40 гестационна седмица. 6,4 % от бебетата се раждат преждевременно, но благодарение на големия напредък в областта на неонатологията само при много малък процент от тях се наблюдават усложнения в тяхното здравословно състояние, дължащи се на по-ранното раждане.

Кои са основните затруднения, които могат да имат преждевременно родените бебета?

  • Недостатъчно зрели бели дробове

Един от основните и най-големи проблеми при бебетата родени преди термин е, че техните бели дробове може да не са напълно развити. Между 22 и 32 седмица в белите дробове на бебетата се натрупва една съставка наречена сърфактант, чиято роля е да поддържа белите дробове отворени след раждане и по този начин да улеснява дишането. Ако бебето бъде родено по-рано от 32 седмица белите му дробове може да не са напълно готови за самостоятелно дишане.

Вече има наличен изкуствен сърфактант, който може да се инжектира на преждевременно родените бебета, за да спомогне по-бързото развитие на белите дробове. В някои случаи се налага бебето да бъде поставено на изкуствена вентилация, докато бъде готово да диша самостоятелно.

  • Вътремозъчен кръвоизлив

Мозъчното кървене се среща при някои бебета, като тези родени преди 32 седмица са най-застрашени. Кръвоизливите настъпват най-често до три дни след раждането и могат да бъдат диагностицирани ехографски.

Повечето мозъчни кръвоизливи са леки и след тях не остават увреждания на мозъка на бебето. По-сериозните кръвоизливи обаче могат да доведат до значително повишаване на мозъчното налягане и оттам увреждане на различни мозъчни структури.

  • Некротизиращ ентероколит

Някои бебета развиват това потенциално животозастрашаващо стомашно усложнение, обикновено 2 до 3 седмици след раждане. То може да доведе до затруднения при хранене, подуване на корема и други здравословни усложнения.

Некротизиращият ентероколит може да се установи с помощта на рентгеново изследване. Лечението е с интравенозни антибиотици. В някои случаи е нужна хирургична намеса за отстраняване на увредения участък от червото.

  • Анемия

При една част от преждевременно родените деца се наблюдава анемия, което означава, че в кръвта им има по-ниско съдържание на хемоглобин и еритроцити. Нормално през последните месеци на бременността бебетата складират желязо в организма си, което да им помогне да образуват еритроцити през първите месеци след раждането. Ако обаче бебето бъде родено по-рано от очакваното, то може да няма достатъчно време да складира желязо и това да доведе до анемия.

Бебетата с анемия често развиват затруднения при хранене и се развиват малко по-бавно. Анемията също така може да влоши някои сърдечни или белодробни заболявания, от които може да страда бебето. Обикновено лечението на анемията е с хранителни добавки, съдържащи желязо, а в много тежки случаи се налага кръвопреливане.

  • Инфекции

Преждевременно родените бебета имат недостатъчно добре развита имунна система, което ги прави по-уязвими на заразяване с различни инфекции. По-сериозни инфекции, които се наблюдават при недоносените са пневмония, сепсис и менингит.