Начало / Детско здраве / Менархе – какво трябва да знаем?

Менархе – какво трябва да знаем?

ян. 9, 2015

Първата менструация на момичето се нарича менархе. То обикновено настъпва в периода между 11 и 14 годишна възраст. Но може да настъпи и доста по-рано около 9 годишна възраст или по-късно. Менархето е признак за израстването на момичето и, че тя става жена. Заедно с настъпването на първата менструация в организма на момичето възникват и други важни промени. Започва нарастването на гърдите и окосмяването на гениталиите.

Няколко дни преди настъпването на менструацията може да се чувствате по-напрегната и емоционална. Може да усетите, че задържате течности и сте по-подута от обикновено. Друг характерен признак е коремната болка.

Когато цикълът настъпи ще забележите зацапване с кръв по бельото си. Обикновено първоначално кървенето е слабо и може да се засили леко през следващите дни. В началото кръвта може да има леко кафеникав отенък. Кървенето продължава между 3 и 7 дни всеки месец.

Попитайте майка си, лекар или друга жена, на която имате доверие за това какви женски продукти да ползвате за кървенето като превръзки и тампони. Тампоните не се препоръчват за малки момичета, които все още не знаят как точно да ги употребяват.

Това, че сте в цикъл не значи, че трябва да избягвате физически дейности, които преди това сте извършвали. Ако изпитвате коремни болки по време на цикъла си може да ги облекчите с топли бани, нестероидни противовъзпалителни средства като ибупрофен и напроксен.

Какво трябва да знаете за менструалния цикъл?

Вашият цикъл е част от менструалния цикъл. Това е периодът между първия ден на менструацията до първия ден на следващата. Нормалният менструален цикъл при тинейджърки може да варира между 21 и 45 дни.

През първите няколко години менструацията ви може да не бъде много редовна и от време на време може да пропускате цикъл. Ако сте с поднормено тегло поради тежки диети и упражнения или сте подложени на стрес вашият менструален цикъл може да бъде труден за предвиждане.

С настъпването на менструацията вие вече може и да забременявате. Някъде по средата на всеки цикъл настъпва и периода на овулация, през който се отделя зряла яйцеклетка, годна за оплождане. Ако имате сексуален контакт по време на периода на овулация може да забременеете.