Начало / Диабет / Митове относно диабета

Митове относно диабета

май 21, 2014

Има много популярни митове относно диабета, които често се представят като факти. Тези погрешни разбирания могат в някои случаи да доведат до неприятни усложнения и до неправилно разбиране на самото заболяване.

В интернет пространството има много информация за диабета, но в някои случаи тя е погрешна. За хората е трудно да отсеят грешната от вярната информация. Ето и някои от по-често срещаните митове относно това заболяване и каква е всъщност истината.

Прекалената консумация на сладки храни може да доведе до диабет

Точните причини за възникването на диабета все още не са напълно изяснени. Но едно е сигурно – повишената консумация на захар не води до появата на заболяването. Има два вида диабет – тип 1 и тип 2. Диабет тип 1 се дължи на недостатъчна секреция на хормона инсулин, който е нужен за усвояването на глюкозата. При диабет тип 2 се произвежда дефектен инсулин, който не успява да изпълнява своите функции.

Диабет тип 2 протича леко

Този мит е широко разпространен, но това не е така. Няма лека форма на диабет. Всеки диабет, който не се контролира добре може да доведе до сериозни усложнения.

Диабетиците трябва да се хранят със специални храни, създадени за тяхното състояние

Здравословният хранителен режим, който се препоръчва за диабетици е всъщност хранителен режим, подходящ за всеки един от нас. Препоръчва се консумация на по-малко мазнини, особено наситени мастни киселини, умерен прием на сол и сладки храни. Пациентите трябва да приемат по-големи количества пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци. Диабетичните храни не съдържат нещо по-специално. Те също повишават нивата на кръвната захар и обикновено са доста скъпи.

Ако имате диабет трябва да не консумирате тестени продукти

Тестените храни могат да бъдат включени в менюто на диабетиците, но трябва да се внимава за тяхното количество. При диабетиците се препоръчва прием на 45-60 грама въглехидрати на едно хранене. Приемът на въглехидрати зависи и от това колко добре е контролиран вашият диабет. Може да се посъветвате с вашия лекуващ лекар колко е подходящото количество въглехидрати за вас, но в никакъв случай не трябва да ги изключвате от хранителния си режим.

Хората с диабет не трябва да консумират сладкиши

И тук всичко е в умереният прием на храните. Позволено е да хапвате сладкиши стига те да са в малки количества и да се фокусирате основно върху здравословните храни.

Ако страдате от диабет тип 2 и преминете на лечение с инсулин значи не контролирате добре заболяването си

Диабет тип 2 е прогресивно заболяване. В началото пациентите обикновено успяват да контролират нивата на глюкозата с орални медикаменти, но с времето тялото им започва да произвежда все по-малко инсулин и е нужно да се премине към терапия с инжекционен инсулин, за да се поддържат нивата на глюкозата в норма. Това не значи, че вие не контролирате добре заболяването си.