Начало / Превенция / Защо ходенето бос е полезно за здравето?

Защо ходенето бос е полезно за здравето?

юли 1, 2016

ходене бос

В днешното модерно общество хората все по-рядко ходят боси. Истината е, че обувките изменят ходилата ни и някои мускули в тях отслабват. При ходенето боси напрежението, което изпитват ходилата е по-малко и ставите не се напрягат толкова. В миналото нашите предшественици са се придвижвали боси и може би е време да се върнем поне за кратко към корените си, за да се възползваме от полезните ефекти на ходенето боси. Някои от тези положителни ефекти са:

Подобрява се баланса

Когато стъпалата имат директен контакт с повърхностите, по които ходим вестибуларният апарат се активизира максимално. Образуват се нови невронални връзки и се подобрява баланса на тялото. Това е изключително важно за по-възрастните хора, при които дори едно леко падане може да доведе до тежка фрактура на костите на крайниците.

Повече сила

Когато ходите боси се активизират мускули, които тялото не използва при ходенето с обувки. Тези мускули са много важни за по-добрия баланс и повече сила за тялото. Затова и специалистите съветват да ходите поне 30 минути дневно, за да тонизирате абсолютно всички мускули на долните крайници.

Подобряване на сетивността

Нашите предци са ходели боси навсякъде и така краката им са били в контакт с различни повърхности и неравности. При ходенето с обувки ние изпускаме тази възможност и ходилата ни не получават всички тези стимули. По ходилата има множество нервни окончания, които не се стимулират при носенето на обувки. Когато имате възможност свалете обувките си и позволете на краката си да получат различни стимули от земята и повърхностите, по които ходите. Така ще подобрите чувствителността на крайниците си.

По-добра стойка

Както споменахме вече носенето на обувки води до отслабването на някои от мускулите на краката, а с това се влошава и стойката на тялото. Лошата стойка от своя страна пък ще доведе до болки в гърба, шията и коленете. За да подобрите стойката си ходете боси у дома. Изключително важно е и да избирате подходящи обувки, които да поддържат свода на ходилото и да не причиняват допълнително напрежение в крайниците.

По-добро кръвоснабдяване

Трябва да знаете, че с допира на краката със земната повърхност се подобрява циркулацията на кръв към краката. Дългото време стоене седнал има точно обратния ефект и ако не ходите достатъчно време този проблем може да се задълбочи и здравето ви да се влоши. Това е и причината много често жените да се оплакват от студени крайници. Като ходите боси макар и за кратко всеки ден вие подобрявате притока на кръв към краката и по този начин ще имате много повече енергия през деня за извършването на ежедневните задачи.