Начало / Психично здраве / Каква е причината за поява на паническа атака?

Каква е причината за поява на паническа атака?

ян. 23, 2014

Паническата атака представлява внезапно появило се чувство на напрегнатост и страх. Обикновено се съпътства от ускорен пулс, учестено дишане, изпотяване и тремор. Това продължава около 10 минути, след което се връщате в предишното си нормално състояние.

Паническите атаки са сравнително често срещано явление, особено във възрастта между 15 и 25 години. В повечето случаи причината за появата на паническите атаки не е напълно изяснена. Те могат да се проявят еднократно или да бъдат повтарящи се през някакъв интервал от време. Паническата атака може да се предизвика от преминаването през мост например или говерене пред публика. Обикновено това са ситуации, които карат човек да се чувства застрашен по някакъв начин.

Каква е причината за поява на панически атаки?

Точната причина за появата на паническите атаки все още не е напълно изяснена. Има теории, които смятат, че те могат да се дължат на генетични или биохимични фактори. Има асоциация между паническите атаки и различните видове фобии. Учените откриват връзка още между паническите атаки, депресиите и злоупотребата с алкохол.

Какви са симптомите при паническа атака?

Симптомите се появяват внезапно и обикновено са с продължителност около 10-20 минути. Най-често се среща комбинация от следните симптоми:

  • учестено дишане;
  • ускорен пулс;
  • дискомфорт в гръдната област;
  • тремор на крайниците;
  • изпотяване;
  • гадене и повръщане;
  • световъртеж, в някои случаи и краткотрайна загуба на съзнание;
  • усещане на топли или студени вълни.

Много хора изпитват един-два епизода на паническа атака, след което не се наблюдават други епизоди или усложнения. В някои случаи обаче по-честите епизоди на паническа атака могат да доведат до развитието на паническо разстройство. То се характеризира с чести панически атаки, промяна в поведението на пациента и силен страх от последващи епизоди.

Какво е лечението на паническите атаки?

Паническите атаки и разстройства са лечими състояния. Най-често се прилага поведенческа терапия. При нея специалистите карат пациентите да се съсредоточат върху това какво в тяхното мислене предизвиква атаките и как могат да го предотвратят. Този метод помага да се изправим срещу страховете си и да им се противопоставим.

За справяне със симптомите на паническото разстройство в някои случаи могат да се използват и медикаменти. Те обаче не водят до дефинитивно излекуване, а само облекчават симптомите. Медикаментите са особено ефективни, когато се комбинират с поведенческа терапия и промени в начина на живот на пациентите. По-често използваните медикаменти за панически разстройства са:

Антидепресантите започват да действат след известен период от време, затова пациентите трябва да ги приемат в продължение на няколко седмици, дори и когато нямат пристъпи.

Бензодиазепини – тези медикаменти действат много бързо и водят до намаляване на чувството на напрегнатост и по такъв начин бързо облекчават симптомите на пациентите. Проблемът е, че към бензодиазепините има опасност от привикване и пристрастяване и затова трябва да се използват с особено внимание.