Начало / Секс и здраве / Намалява ли сексуалното желание с възрастта?

Намалява ли сексуалното желание с възрастта?

окт. 2, 2013

сексуално желание

Възможно е да се наслаждавате на секса на всяка една възраст, но много често страстта намалява с годините. Физическите промени, които настъпват в тялото на човек с възрастта или просто рутината, в която се превръща секса могат да станат причина за това. В едно проучване проведено в САЩ се установява, че повече от половината от мъжете и жените на възраст над 45 години не водят толкова активен сексуален живот, както преди.

Какви могат да бъдат причините за намаляването на сексуалното желание?

Менопауза

Менопаузата обикновено настъпва около 45 годишна възраст. В организма на жената започват значителни хормонални промени, в резултат на които се променя структурата на вагината. Нейните стени стават по-твърди и тя се овлажнява по-слабо от преди. Именно тези промени могат да направят сексуалния акт болезнен за жената и тя да избягва близост с партньора си.

Еректилна дисфункция

Еректилната дисфункция или още позната под името импотентност е често срещан проблем при мъжете в по-напреднала възраст. Но при някои от тях появата на този проблем може да бъде по-рязка и внезапна. Само 5% от мъжете на възраст под 40 години страдат от еректилна дисфункция, докато с напредването на възрастта този процент нараства значително. Около 44% от мъжете на възраст между 60 и 69 години се оплакват от проблеми с ерекцията. Много често се смята, че еректилната дисфункция е неизбежна и зависи от възрастта, но се е установило, че тя зависи в по-голяма степен от това дали мъжът страда от хронични заболявания, които да влошават здравето му. Заболяванията, които са най-тясно свързани с еректилната дисфункция са атеросклерозата и артериалната хипертония.

Прием на медикаменти

Има някои медикаменти, които могат да окажат влияние върху сексуалното желание на мъжете и жените. Такива са например медикаментите за депресия, високо кръвно налягане и някои от хормоналните препарати.

Емоционални проблеми

Промените, които настъпват във външния вид на човек с напредването на годините могат да го накарат да се чувства несигурен и да избягва близост с партньора си. Ако тази несигурност е съпроводена и с наличието на някои хронични заболявания като диабет или артериална хипертония много хора започват да си мислят, че те вече не могат да практикуват секс и е по-добре да го избягват.

Всички изброени причини могат да накарат човек да се съмнява в своите способности, но ако вие изпитвате привързаност и страст към партньора си няма причина да не изразите тази привързаност чрез сексуалната близост. Много хора продължават да имат сексуални контакти и на 70 и дори 80 годишна възраст.