Начало / Женско здраве / Причини за кървене след полов контакт

Причини за кървене след полов контакт

апр. 10, 2014

Вагиналното кървене след секс се определя като кървене по време или след полов контакт, когато жената не е в цикъл. Това кървене се среща най-често при жени на възраст между 20 и 40 години.

Маточната шийка е най-честият източник на кървене. При половият контакт при триенето може да се нарани маточната шийка, което да стане причина за кървене. Възпалението на шийката или други абнормности в тази област също могат да причинят вагинално кървене.

Ето и някои от по-често срещаните причини за вагинално кървене:

Дисплазия на маточния епител

Дисплазията представлява предракови промени в епитела, който покрива матката. Рискът за развитието на това състояние нараства с увеличеването на броя на сексуалните партньори, при раждане преди 16 годишна възраст и предишно преболедуване от сексуално предавана болест.

Хламидия

Хламидията е полово предавана болест, с която може да се заразите при полов контакт, контакт с вагинална или семенна течност и кръв. Освен кървене при полов контакт при хламидията има изтичане на гной от влагалището и парене и болка по време на уриниране.

Гонорея

Това също е полово предавана болест, чийто причинител е бактерий. При гонореята има жълто или кърваво влагалищно течение и болка по време на уриниране.

Цервикален полип

Цервикалните полипи са червеникави образувания с гладки граници, които нарастват по стената на матката. Те са много лесно раними, могат да излизат извън границите на матката и обикновено лесно могат да се отстранят.

Трихомониаза

Трихомониазата спада към групата на полово предаваните болести. Тя може да бъде предадена от майка на дете по време на вагинално раждане. Макар и много рядко срещано трихомониазата може да бъде предадена чрез заразена вода или при сядане върху замърсена тоалетна седалка.

Вагинит

Вагинитът представлява възпаление на лигавицата на вагината. С напредване на възрастта на жената може да се развие атрофичен вагинит, който се характеризира със сухота на лигавицата и като резултат от това болка и кървене по време на полов контакт.

Ендометрит или аденомиоза

Ендометритът е възпаление на най-вътрешната стена на матката. Аденомиозата от своя страна представлява разрастване на маточна лигавица извън матката.

Фиброиден тумор

Това обикновено са доброкачествени маточни тумори. Те представляват солидни маси от фиброзна тъкан. В много редки случаи фиброидните тумори могат да малигнизират. Симптомите при тези тумори варират при всяка жена, а при някои те протичат дори безсимптомно. Обикновено с настъпването на менопауза туморчетата се смаляват от само себе си, тъй като в организма на жената намалява продукцията на естроген, от който зависи нарастването на туморите. Важно е жените с фиброидни тумори да знаят, че не трябва да приемат естрогенови препарати под никаква форма, защото употребата на такива медикаменти ще доведе до увеличаване размерите на тумора.