Начало Актуални теми Аденокарцином – видове аденокарциноми

Аденокарцином – видове аденокарциноми

аденокарцином
аденокарцином

Аденокарцином е злокачествен епителен тумор от жлезист произход. Може да произхожда от екзокринни, ендокринни жлези и от жлезистия епител на лигавицата на органите. Най-често се развива в стомаха, дебелото черво, млечната жлеза.

Аденокарциномът е най-често срещаният вид злокачествен тумор. Развива се в жлезистите епителни клетки. Тези клетки продуцират хормони, слуз, храносмилателни сокове или други течности. Когато тези клетки се променят и започнат да растат неконролируемо, се образуват тумори. Доброкачествените епителни тумори от жлезист произход се наричат аденоми, а злокачествените – аденокарциноми. Аденокарциномите могат да се разпространяват в други органи – лимфни възли, кости, черен дроб, бял дроб, мозък и др.

Какви хистологични варианта има?

При аденокарциномите се различават няколко хистологични варианта:

 • муцинозен аденокарцином – има обилна слузна секреция. Среща се най-често в дебелото черво, стомаха, млечната жлеза
 • папиларен аденокарцином – има обилно разраснали папиларни образувания. Развива се най-често в щитовидната жлеза, яйчниците, жлъчните пътища.
 • цистаденокарцином – изграден е от кистично разширени жлези. Най-често се локализира в яйчниците и панкреаса.
 • пръстеновидноклетъчен аденокарцином – клетъчните маси са под формата на гнезда. Среща се главно в стомашно-чревния тракт и млечната жлеза.
 • муко-епидермален аденокарцином – едновременно се развива сквамозен и слузообразуващ аденокарцином. Най-често се среща в слюнчените жлези
 • аденоакантома – при него жлезистият епител метаплазира в сквамозен.

Степени на диференциация

По степен на зрялост на клетките се различават три степени на диференциация:

 • нискодиференциран аденокарцином – в зависимост от съотношението между стромата и паренхима има две разновидности: скирозен карцином (стромата е обилна) и медуларен карцином (преобладава паренхима).
 • умеренодиференциран аденокарцином
 • високодиференциран аденокарцином – раковите клетки приличат на нормалните.

Колкото степента на диференциация е по-висока, толкова прогнозата е по-добра.

Най-често срещаните аденокарциноми са:

 • аденокарцином на дебелото черво и ректума

Карциномът на дебелото черво и ректума е един от най-честите злокачествени тумори у човека. Обикновено е аденокарцином, който в повечето случаи е умерено диференциран. Най-често възниква в резултат на малигнена дегенерация на полип на дебелото черво (главно аденом).

Бронхиалният карцином е най-честият злокачествен тумор при мъжете. Според хистологичната класификация се различават: недребноклетъчен карцином (плоскоклетъчен, аденокарцином и едроклетъчен) и дребноклетъчен карцином.

 • аденокарцином на простатата

Ракът на простатата обикновено е аденокарцином (представлява 99 % от всички ракови заболявания на простатата). Среща се по-често при възрастни мъже.

 • аденокарцином на млечната жлеза

Има много различни видове рак на гърдата като повечето от тях са аденокарциноми. Различават се около 30 подтипа аденокарциноми.

 • аденокарцином на стомаха

Аденокарциномът на стомаха е най-честият тип стомашен рак. Рядко се срещат саркоми и малигнени лимфоми. По своята структура аденокарциномът бива – тубуларен, папиларен, муцинозен.

Други органи, които могат да бъдат засегнати от аденокарцином са: панкреас, хранопровод, матка, щитовидна жлеза и др.

Прочетете за:
Рак на простатата
Рак на стомаха
Рак на дебелото черво и ректума