Начало / Актуални теми / Аденокарцином – видове аденокарциноми

Аденокарцином – видове аденокарциноми

юни 15, 2022

аденокарцином

Аденокарцином е злокачествен епителен тумор от жлезист произход. Може да произхожда от екзокринни, ендокринни жлези и от жлезистия епител на лигавицата на органите. Най-често се развива в стомаха, дебелото черво, млечната жлеза.

Аденокарциномът е най-често срещаният вид злокачествен тумор. Развива се в жлезистите епителни клетки. Тези клетки продуцират хормони, слуз, храносмилателни сокове или други течности. Когато тези клетки се променят и започнат да растат неконролируемо, се образуват тумори. Доброкачествените епителни тумори от жлезист произход се наричат аденоми, а злокачествените – аденокарциноми. Аденокарциномите могат да се разпространяват в други органи – лимфни възли, кости, черен дроб, бял дроб, мозък и др.

Какви хистологични варианта има?

При аденокарциномите се различават няколко хистологични варианта:

  • муцинозен – има обилна слузна секреция. Среща се най-често в дебелото черво, стомаха, млечната жлеза
  • папиларен – има обилно разраснали папиларни образувания. Развива се най-често в щитовидната жлеза, яйчниците, жлъчните пътища.
  • цистаденокарцином – изграден е от кистично разширени жлези. Най-често се локализира в яйчниците и панкреаса.
  • пръстеновидноклетъчен – клетъчните маси са под формата на гнезда. Среща се главно в стомашно-чревния тракт и млечната жлеза.
  • муко-епидермален – едновременно се развива сквамозен и слузообразуващ аденокарцином. Най-често се среща в слюнчените жлези
  • аденоакантома – при него жлезистият епител метаплазира в сквамозен.

Степени на диференциация

По степен на зрялост на клетките се различават три степени на диференциация:

  • нискодиференциран – в зависимост от съотношението между стромата и паренхима има две разновидности: скирозен карцином (стромата е обилна) и медуларен карцином (преобладава паренхима).
  • умеренодиференциран
  • високодиференциран – раковите клетки приличат на нормалните.

Колкото степента на диференциация е по-висока, толкова прогнозата е по-добра.

Най-често срещаните видове аденокарциноми са:

Аденокарцином на дебелото черво и ректума

Карциномът на дебелото черво и ректума е един от най-честите злокачествени тумори у човека. Обикновено е аденокарцином, който в повечето случаи е умерено диференциран. Най-често възниква в резултат на малигнена дегенерация на полип на дебелото черво (главно аденом).

Аденокарцином на белия дроб

Бронхиалният карцином е най-честият злокачествен тумор при мъжете. Според хистологичната класификация се различават: недребноклетъчен карцином (плоскоклетъчен, аденокарцином и едроклетъчен) и дребноклетъчен карцином.

Аденокарцином на простатата

Ракът на простатата обикновено е аденокарцином (представлява 99 % от всички ракови заболявания на простатата). Среща се по-често при възрастни мъже.

Аденокарцином на млечната жлеза

Има много различни видове рак на гърдата като повечето от тях са аденокарциноми. Различават се около 30 подтипа аденокарциноми.

Аденокарцином на стомаха

Аденокарциномът на стомаха е най-честият тип стомашен рак. Рядко се срещат саркоми и малигнени лимфоми. По своята структура аденокарциномът бива – тубуларен, папиларен, муцинозен.

Други видове аденокарциноми са например: аденокарцином на панкреаса, на хранопровода, матката, щитовидна жлеза и др.

Прочетете за:
Рак на простатата
Рак на стомаха
Рак на дебелото черво и ректума