Начало / Актуални теми / Бурсит – причини, симптоми

Бурсит – причини, симптоми

юни 21, 2021

бурсит – причини

Бурсит означава възпаление на бурса – малка, изпълнена с течност торбичка, която намалява триенето между кости, мускули, сухожилия или кожа. Най-често възниква в резултат от травма на бурсата. Проявява се с подуване, болка, ограничени движеия.

Среща се по-често при хора над 40-годишна възраст. Повишен риск има при спортисти – тенесисти, баскетболисти, бегачи, колоездачи и др.

Какво представлява бурсата?

Бурсите са пълни с течност торбички, които се намират в близост до ставите. Те служат като възглавница и намаляват триенето между костите и околните меки тъкани, като мускули, сухожилия и кожа.

Бурсата се състои от външна обвивка, наречена синовиална мембрана. Тя произвежда синовиална течност, която изпълва кухината на бурсата.

В човешкото тяло има над 150 бурси. Откриват се в цялото тяло, най-вече в областта на рамото, лакътя, тазобедрената става, коляното, петата.

В зависимост от локализацията, бурсите биват: повърхностни (намират се под кожата и движещите се под нея сухожилия) и дълбоки – намират се между кости и прилягащите към тях мускули или сухожилия.

Какво представлява бурситът?

При раздразване или възпаление на синовиалната мембрана, тя се удебелява и започва да произвежда твърде много синовиална течност. В резултат бурсата се подува, като може значително да увеличи размера си. Това довежда до болка, дискомфорт и ограничено движение.

В зависимост от скоростта на протичане на възпалението, бурситът може да бъде остър и хроничен. При продължителен възпалителен процес, в бурсата може да се отложат калциеви кристали.

Какви са причините за бурсит?

Най-често възпалението е свързано с дразнене, триене или травма на бурсата.

 • Прекомерно дразнене

При многократно повтарящи се движения се оказва прекомерен натиск върху бурсата и тя се раздразва. Например, многократното облягане на лактите може да доведе до бурсит на лакътя, дългото коленичене може да причини възпаление на препателарната бурса, а носенето на неудобни обувки, които се търкат в задната част на крака, може да доведе до бурсит на петата.

Рискови дейности са градинарство, боядисване, домакински дейности, свирене на музикални инструменти и др.

 • Остра травма

Внезапно падане или директен удар може да възпали бурсата. Например при удряне на коляното в твърда повърхност може да настъпи бурсит на коляното.

 • Анатомични отклонения и неправилна поза

Леки анатомични отклонения или промени в стойката могат да доведат до бурсит. Например, ако единият крак е по-къс от другия, промяната в походката може да създаде несъответствие, което да причини триене и дразнене на трохантерната бурса.

Бурсит може да се развие в отговор на други здравословни проблеми, например

 • ревматоиден артрит
 • подагра – отлагат се кристали от пикочна киселина
 • системен лупус еритематодес
 • костни шипове
 • изкуствени импланти и протези

Понякога поставянето на изкуствени импланти и протези, например в бедрото, коляното или рамото може да раздразни и възпали бурсата.

 • инфекция

При проникване в бурсата на бактерии или други микроорганизми се развива септичен бурсит. Нарушената цялост на кожата (порезни, прободни рани, рани от ухапване) е входна врата за инфекцията. Кожни инфекции, инфекции на ставите могат да се разпространят и да обхванат бурсата, причинявайки септичен бурсит.

Какви са симптомите при бурсит?

Признаците на бурсит се развиват постепенно, в продължение на няколко дни или седмици, освен в случаите когато се дължи на остра травма.

Главните симптоми при бурсит са:

 • подуване на бурсата – може да увеличи значително размера си
 • затопляне и зачервяване на кожата – наблюдава се при засягане на повърхностна бурса, например препателарната бурса, бурсата на лакътния израстък (олекранон)
 • болка – може да бъде остра или тъпа, може да се усилва при определени движение, през нощта е възможно болката да се засили
 • ограничени движения в ставата до възпалената бурса – ограничават се движенията, които предизвикват раздразване на бурсата.

Симптомите могат да варират в зависимост от тежестта на възпалението, от основната причина за него, както и от местоположението на бурсата.

Прочетете за:
Бурсит – диагноза, лечение, превенция
Трохантерен бурсит – възпаление на трохантерната бурса
Бурсит на лакътя – възпаление на бурсата на олекранона