Начало / Актуални теми / Видове бурсит

Видове бурсит

юли 16, 2021

видове бурсит

Бурситът е често срещано състояние, което възниква при възпаление или раздразване на бурса. В човешкото тяло има над 150 бурси. Тези структури представляват торбички, изпълнени с течност. Разполагат се в близост до стави и спомагат за гладкото движение между костите, сухожилията, мускулите и кожата. Когато бурсата се възпали, движения стават болезнени.

В зависимост от това коя бурса е засегната се различават множество видове бурсит.

Кои са най-често срещаните видове бурсит?

Сред най-често срещаните видове бурсите са:

Бурсит на рамото

Бурситът на рамото представлява възпаление на някоя от раменните бурси, най-често на субакромиалната бурса. Тя се разполага под акромиона и помага на ротаторния маншон да се плъзга плавно.

Бурситът на рамото се среща често при хора, които извършват многократно повтарящи се движения – повдигане на ръцете над главата. Например плувци, бейзболисти, художници. Други причини за появата на раменен бурсит са: травма, ревматоиден артирт, подагра, инфекция.

Основен симптом е появата на болка по външната страна на рамото. Болката може да се провокира при натиск, при отвеждане и повдигане на ръката нагоре, но може да е налице и в покой. Възможно е болката да се разпространява надолу към лакътя и китката.

Бурсит на лакътя

Бурсит на лакътя възниква поради подуване на бурсата на олекранона (израстък в горния край на лакътната кост). Главните причини за това са: травми, свръхнатоварване на лакътната става, продължителен натиск, инфекции.

Появява се подутина и болка в областта на лакъта. Кожата е зачервена и затоплена, движенията в лакътната става са ограничени.

Трохантерен бурсит

Възпалението на трохантерната бурса (бурсата на хълбока) се нарича трохантерен бурсит. Тя се намира между големия трохантер на бедрената кост и прикрепващите се към него сухожилия.

Причини за поява на трохантерен бурсит са: травми в областта на тазобедрената става, пренатоварване на ставата, неправилна поза.

Основната клинична проява е болка по външната страна на тазобедрената става. Болката се усилва при натиск, при лежане върху засегнатата страна, при изкачване на стълби или продължително ходене.

Препателарен бурсит

Препателарен бурсит възниква поради възпаление на препателарната бурса. Основните причини са директен удар, многократни микротравми, инфекция.

Коляното е подуто, болезнено, движенията са ограничени.

Бурсит на петата

Болката и подуването в задната част на петата или около глезените може да е признак на бурсит. Два вида бурсит могат да засегнат петата:

Ретрокалканеален бурсит

При ретрокалканеалният бурсит е налице възпаление на ретрокалканеалната бурса, която се намира между петната кост и залавящото се за нея Ахилесово сухожилие.

Калканеален бурсит

Калканеалният бурсит представлява възпаление на подкожната калканеална бурса, която се разполага между кожата и дисталната задна повърхност на Ахилесовото сухожилие.

Други видове бурсит са:

  • бурсит на pes anserinus (възпаление на бурсата на „пачия крак“) – има болка и оток от вътрешната страна на коляното.
  • ишиален бурсит – възпаление на ишиалната бурса, която се намира между седалищната кост и мускулите над нея. Характерна е болката в областта на седалището.
  • илиопсоасен бурсит – има болка в предната част на бедрото и слабините.
  • инфрапателарен бурсит – причинява болка и подуване в предната част на коляното, точно под колянното капаче.

Прочетете за:
Бурсит на лакътя – възпаление на бурсата на олекранона
Трохантерен бурсит – възпаление на трохантерната бурса
Бурсит – диагноза, лечение, превенция